Доступність посилання

ТОП новини

Річниця окупації Чехословаччини: Петр Павел каже, що Росія відтоді не змінилася


Прага під час окупації радянськими військами, 21 серпня 1968 року
Прага під час окупації радянськими військами, 21 серпня 1968 року

У Чехії та Словаччині 21 серпня згадують про вторгнення військ п’яти країн Варшавського договору на чолі із Радянським Союзом у 1968 році. Керівництво СРСР вирішило окупувати Чехословаччину, що входила тоді до радянського блоку, щоб покласти край процесу реформ, який отримав популярність як Празька весна.

Мітинг на згадку про події 55-річної давнини пройшов біля будівлі Чеського радіо у Празі. 1968 року його обстрілювали з танків.

Президент Чехії Петр Павел у своєму виступі провів паралелі між подіями 1968 року та російським вторгненням в Україну.

«Росія відтоді ніяк не змінилася. Хоча зараз вона називається інакше, те, яку зовнішню політику вона проводить і яких цінностей дотримується, повністю відповідає тому, що було раніше», – сказав він.

Інші політики, які виступили на церемонії, також наголосили на важливості підтримки України у боротьбі з російською агресією.

Чехословацька армія 1968 року не чинила вторгненню опору. Жителі країни організовували ненасильницькі акції протесту, які припинилися лише після того, як керівництво Чехословаччини підкорилося диктату і погодилося на «тимчасове» перебування радянських військ у країні, що тривало до 1991 року.

У ніч із 20 на 21 серпня 1968 року війська п’яти країн – СРСР, Польщі, НДР, Угорщини і Болгарії перетнули державний кордон Чехословаччини і на 20 років окупували країну. Водночас, крім танків, на головні летовища Чехословаччини приземлялись літаки, таким чином протягом короткого часу країна була повністю окупована.

VESNA68 – документальний фільм про події «Празької весни» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:39:04 0:00

XS
SM
MD
LG