Доступність посилання

ТОП новини

Crimea is Ukraine: українці Австралії провели акцію до шостої річниці анексії Криму Росією


Учасниця акції протесту проти агресії Росії щодо України. Австралія, листопад 2014 року
Учасниця акції протесту проти агресії Росії щодо України. Австралія, листопад 2014 року

У неділю 23 лютого у столиці Австралії Канберрі австралійські українці та місцеві друзі України провели перед посольством Росії акцію до шостої річниці анексії росіянами Криму. Близько півсотні людей стояли біля входу до території посольства з плакатами «Крим – це Україна! Звільніть Крим!» (Crimea is Ukraine! Liberate Crimea!).

Як повідомила Радіо Свобода координаторка акції Наталя Альохіна, метою акції було «привернути увагу громадськості до російської агресії в Україні і нагадати австралійцям про геополітичний злочин Кремля – окупацію Криму».

Окрім інформації про окупацію Криму, учасники акції нагадали ще про один злочин Росії: 76 років тому відбувся геноцид – депортація чеченського та інгушського народів, заначила Альохіна.​

Читайте також: Кримському правозахиснику Джеппарову спробували вручити застереження від російської прокуратури​

Також сьогодні у Канаді кримськотатарська спільнота – представники Canadian Association of Crimean Tatars (Канадська асоціація кримських татар – Торонто) проводить акцію на підтримку кримськотатарського народу та на захист телеканалу ATR.

23 лютого 2014 року у Сімферополі з ініціативи Меджлісу кримськотатарського народу відбувся Всекримський мітинг на підтримку Революції гідності. У ньому взяли участь близько 5 тисяч осіб. 26 лютого 2014 року перед будинком кримського парламенту відбувся масштабний мітинг прихильників і супротивників територіальної цілісності України.

У 2019 році активісти міжнародної громадської ініціативи «Об’єднані прапором провели всесвітню кампанію на підтримку кримськотатарського народу: кримськотатарський прапор «здійснив мандрівку» 28 країнами світу на чотирьох континентах за дев’ять місяців.

Читайте також: Бостон: Бутман, який підтримував анексію Криму, завершив турне під пікет активістів

Як повідомляв тоді кореспондентові Радіо Свобода координатор акції Микола Круцик, прапор зустрічали і підписували представники кримськотатарської та української діаспор, політики і громадські активісти у сотнях міст.​

А 26 червня, у День кримськтотатарського прапора, його пронесли центром Києва, таким чином, за словами Круцика, «висловивши підтримку кримським татарам, які за умов окупації Криму продовжують боротьбу за свої права і за Україну».

Перші звільнені кримські татари | Крим.Реалії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:34 0:00

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали анексію Криму незаконною і засудили дії Росії, країни Заходу запровадили проти неї економічні санкції. Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG