Доступність посилання

ТОП новини

ДБР повідомило про передачу активів РФ вартістю сотні мільйонів гривень в управління держави (виправлено)


ДБР перевіряє інформацію про прямий чи опосередкований контроль над підприємствами критичної енергетичної інфраструктури України російськими посадовцями
ДБР перевіряє інформацію про прямий чи опосередкований контроль над підприємствами критичної енергетичної інфраструктури України російськими посадовцями

Новина виправлена: ДБР спочатку заявило, що активи переходять у власність держави, а потім змінило своє повідомлення

Державне бюро розслідувань повідомило, що в управління держави переходять російські активи, у тому числі в сфері енергетики, вартістю сотні мільйонів гривень.

«Лише впродовж кількох останніх місяців ДБР провело велику роботу з передачі активів групи компаній російської «Татнефті» Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) для здійснення заходів з управління ними... Наразі арештовано 115 об’єктів нерухомого майна: нафтобази, заправні станції, нежитлові будівлі, земельні ділянки та 118 бензовозів і автомобілів... Також працівники ДБР спільно зі СБУ та ОГП розслідують діяльність енергетичної компанії VS Energy, яка володіє низкою обленерго… Наразі слідчі ДБР перевіряють причетність до компанії VS Energy – заступника голови Держдуми Росії Олександра Бабакова», – йдеться в повідомленні.

Активи компанії іншого колишнього депутата Держдуми РФі олігарха Андрія Молчанова – підприємство «АЕРОК», також арештовані та передані до АРМА, вказує ДБР.

У відомстві запевняють, що перевіряють інформацію щодо причетності високопосадовців та депутатів РФ до прямого чи опосередкованого контролю над підприємствами критичної енергетичної інфраструктури України.

Раніше цього місяця Печерський районний суд Києва частково задовольнив клопотання Офісу генпрокурора та наклав арешт із забороною відчуження на готелі Premier Palace Hotel, Premier Hotel Rus, Premier Hotel Lybid та Premier Hotel Slavutych у Києві, Premier Hotel Dnister у Львові, Premier Hotel Odessa в Одесі, а також Premier Compass Hotel Oleksandriya в Олександрії, якими володіє група VS Energy, яку, за версією слідства, контролюють громадяни РФ Олександр Бабаков, Євгеній Гінер та Михайло Воєводін.

Відповідно до рішення суду за 12 грудня, копія якого є в розпорядженні редакції «Схем», слідча суддя Олеся Батрин частково задовольнила клопотання Офісу генпрокурора і наклала арешт на статутний капітал у низці компаній, які контролює російська так звана «лужниківська» група, а також на нерухоме майно в Україні. А саме – на 7 готелів з мережі Premier Hotels & Resorts у Києві, Львові, Одесі та Олександрії. Відповідно до ухвали, це майно заборонено відчужувати. В частині встановлення заборони користування цим майном суддя клопотання не задовольнив. Крім того, арешт накладений на нежитлові приміщення торговельно-виставкового комплексу «Метроград» та ТРЦ «Метрополіс» у Києві.

Як йшлося в клопотанні, це майно відповідає ознакам, як таке, «що одержане внаслідок вчинення злочину та/або є доходами від такого майна та метою такого арешту є забезпечення зберігання речових доказів та забезпечення спеціальної конфіскації майна».

ДБР за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора проводить досудове розслідування за кількома звинуваченнями, зокрема – привласнення майна та вчинення «злочинною організацією «Лужники», яке представлене фінансово-промисловою групою VS Energy, умисних дій, з метою зміни меж території або державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб».

XS
SM
MD
LG