Доступність посилання

ТОП новини

Денісова просить російського омбудсмена інформацію про здоров’я українських політв’язнів


Людмила Денісова просить російську колегу Тетяну Москалькову медичні документи про стан здоров’я українських політв’язнів
Людмила Денісова просить російську колегу Тетяну Москалькову медичні документи про стан здоров’я українських політв’язнів

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової з проханням поінформувати її про стан здоров’я українських політв’язнів із наданням підтверджувальних медичних документів, про це вона повідомила у Facebook.

«109 днів голодує Олег Сенцов. 165 – Володимир Балух. Стан їхнього здоров’я вже надкритичний», – написала Денісова.

Також вона наголосила, що викликає занепокоєння стан здоров’я Бекіра Дегерменджи, Асана Чапуха й Арсена Джеппарова, що перебувають у Сімферопольському СІЗО в окупованому Криму.

«Бекір Дегерменджи хворіє на астму та ішемічну хворобу серця, Асан Чапух переніс мікроінсульт, здоров’я Арсена Джеппарова погіршується через сильний головний біль, оніміння кінцівок і високий артеріальний тиск. Я звернулася до уповноваженого РФ із прав людини Тетяни Москалькової з проханням поінформувати мене про актуальний стан їхнього здоров’я із наданням підтверджувальних медичних документів та сприяти терміновому забезпеченню кваліфікованою медичною допомогою», – повідомила Денісова.

Віце-спікер Верховної Ради, представниця України в Тристоронній контактній групі в Мінську Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook повідомила, що стан здоров’я засуджених російським судом українського режисера Олега Сенцова та українського активіста Володимира Балуха погіршується.

Станом здоров’я Олега Сенцова стурбований і Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш.

Олег Сенцов засуджений в Росії на 20 років ув’язнення за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму. Режисер відкидає звинувачення. Від 14 травня він тримає голодування, вимагаючи звільнити з російських в’язниць українських політв’язнів.

Крім Сенцова, голодування на знак протесту проти переслідування оголосили ув'язнений в анексованому Росією Криму Володимир Балух, член Кримської контактної групи з прав людини з Ялти Емір-Усеїн Куку, засуджений у Росії українець Станіслав Клих, журналіст, автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв, відомий під псевдонімом Станіслав Васін, утримуваний у полоні бойовиків у Донецьку.

За даними правозахисників, на території Росії й анексованого нею Криму перебувають 70 українських політв’язнів.

XS
SM
MD
LG