Доступність посилання

ТОП новини

«Через брак боєприпасів втратили Авдіївку»: нардеп розповів, коли Україна може отримати зброю від США


Через брак боєприпасів, зі слів нардепа Єгора Чернєва, Україна втратила Авдіївку та ще кілька населених пунктів
Через брак боєприпасів, зі слів нардепа Єгора Чернєва, Україна втратила Авдіївку та ще кілька населених пунктів

Заступник голови комітету Верховної Ради із питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв у коментарі Радіо Свобода наголосив на тому, що пакет допомоги від США є «дуже важливим» для України, адже ситуація на фронті вже «була не важкою, а критичною».

Через брак боєприпасів, зі слів нардепа, Україна втратила Авдіївку та ще кілька населених пунктів: «Співвідношення 1 до 10 в снарядах – це просто самогубство на полі бою».

Зі слів Чернєва, американські партнери знають, яка зброя необхідна нині ЗСУ на полі бою і сподівається, що саме вона невдовзі дістанеться України.

«Є пріорітети і ними залишаються снаряди 155 калібру, яких нам просто неймовірно не вистачає. Це ракети до систем ППО і деякі інші ракети, до прикладу AMRAAM. США в цьому контексті дуже важливі, адже є виробниками деякого озброєння, яке на жаль, ми не зможемо отримати від інших наших партнерів», – розповів Чернєв у коментарі Радіо Свобода.

Що ж до далекобійних ракет ATACMS, які також включені в законопроєкт із допомоги Україні, на думку народного депутата є шанс, що цього разу очільник Білого дому Байден зможе дозволити передати їх Україні.

«Якщо все ж таки Білий дім не приймає рішення щодо передачі Україні ATACMS вони мають публічно пояснити що саме і як саме загрожує передача цих ракет Україні. А тут, чесно кажучи, дуже складно пояснити, як саме нацбезпеці США загрожує передача таких ракет. Тому я дуже сподіваюся, що це ще один великий крок до реального надання нам систем ATACMS. Щобільше, це безпрецедентна історія, коли в такий законопроєкт конкретизовано вставляється конкретна номенклатура зброї. Одним із драйверів цього проєкту був голова комітету розвідки Палати представників США Майк Тернер. Спілкуючись із ним 2 тижні тому він також мене запевняв, що рішення по ATACMS ухвалене. Сподіваюся, що дуже швидко ми їх отримаємо в Україні», – сказав Чернєв.

20 квітня Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт про національну безпеку, який передбачає військову допомогу Україні в розмірі близько 61 мільярда доларів. Лідер демократичної більшості у Сенаті Чак Шумер заявив, що законопроєкт буде розглянутий у вівторок, 23 квітня.

Форум

XS
SM
MD
LG