Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган: у сирійському Ідлібі може початися «різанина»


За даними сирійських правозахисників, Росія, ключовий союзник сил Асада, 4 вересня відновила авіаудари по Ідлібу після 22-денної перерви, внаслідок чого загинули щонайменше 12 цивільних
За даними сирійських правозахисників, Росія, ключовий союзник сил Асада, 4 вересня відновила авіаудари по Ідлібу після 22-денної перерви, внаслідок чого загинули щонайменше 12 цивільних

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган попереджає, що наступ на сирійську провінцію Ідліб, який готують урядові сили президента Сирії Башара Асада, може призвести до «різанини».

«Серйозна різанина може початися, якщо туди полетять ракети», – заявив Ердоган 5 вересня на борту літака, яким він повертався з офіційного візиту до Киргизстану.

Ердоган назвав ситуацію в Ідлібі «нещадним процесом» і попередив, що ризик масштабних воєнних дій призведе до зростання кількості біженців до Туреччини.

Тим часом, сирійські сили згрупувалися поблизу провінції на північному заході країни, на кордоні з Туреччиною, готуючись до масштабної операції з відновлення урядового контролю над останнім регіоном, який контролюють повстанці.

Читайте також: Білий дім обіцяє «швидку та адекватну реакцію» в разі застосування хімічної зброї в Сирії

За даними сирійських правозахисників, Росія, ключовий союзник сил Асада, 4 вересня відновила авіаудари по Ідлібу після 22-денної перерви, внаслідок чого загинули щонайменше 12 цивільних.

Туреччина підтримує опозиційні групи, але разом з Росією й Іраном, ще одним союзником Асада, організовувала низку переговорів щодо врегулювання конфлікту.

В ООН і Держдепартаменті США раніше заявляли, що побоюються гуманітарної катастрофи в Ідлібі в разі початку наступу. В Ідлібі живе близько трьох мільйонів цивільних. В ООН заявляли, що близько 800 тисяч із них можуть бути змушені залишити свої будинки в разі масштабних бойових дій. Вашингтон також висловлював занепокоєння через загрозу застосування військами Асада хімічної зброї. Внаслідок війни в Сирії від 2011 року загинули понад 400 тисяч людей, мільйони залишилися без домівок.

Ердоган планує зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним й іранським президентом Хасаном Роугані у Тегерані 7 вересня, щоб обговорити ситуацію в Сирії.

XS
SM
MD
LG