Доступність посилання

ТОП новини

Головний дипломат ЄС розкритикував складений Росією список «недружніх країн»


Голова зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель назвав цей крок невиправданим
Голова зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель назвав цей крок невиправданим

Європейський союз розкритикував рішення Росії класифікувати США і Чехію як «недружні країни». Голова зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель назвав цей крок невиправданим.

«Ми закликаємо Росію переглянути своє рішення, щоб уникнути подальшого погіршення наших відносин, які і без того перебувають під напругою. ЄС продовжить узгоджувати свою позицію з партнерами», – сказав Боррель.

Він додав, що Брюссель висловлює «повну солідарність з Чеською Республікою, державою-членом ЄС, і Сполученими Штатами Америки».

«Закликаємо Росію повністю дотримуватися Віденської конвенції», – додав він.

Рішення Росії також розкритикував голова Європейської ради Шарль Мішель, який назвав дії російського уряду «черговим кроком ескалації», що «підриває дипломатичні відносини».

Днями уряд Росії затвердив перелік недружніх країн, в який увійшли Чехія і США, заявивши, що застосує цей захід і до інших країн, якщо вони братимуть участь в «недружніх діях».

Очікується, що Сполученим Штатам буде заборонено наймати місцевий персонал для своїх дипломатичних представництв у Росії, а кількість місцевих співробітників для диппредставництва Чеської Республіки обмежать до 19 осіб.

Відносини між Прагою і Москвою суттєво зіпсувалися через звинувачення Чехії щодо причетності Росії до вибухів на чеському складі боєприпасів у 2014 році, що Москва заперечує. Протягом декількох тижнів дві країни провадили жорстку політичну риторику і вдалися до взаємної висилки дипломатів.

XS
SM
MD
LG