Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар із питань юстиції вимагає від Росії звільнити Сенцова


Єврокомісар із питань юстиції Вера Йоурова
Єврокомісар із питань юстиції Вера Йоурова

Комісар ЄС із питань юстиції Вера Йоурова закликала міністра юстиції Росії Олександра Коновалова звільнити українського режисера Олега Сенцова з російської в’язниці, повідомляє брюссельський кореспондент Радіо Свобода.

«Я наполегливо закликаю вас переглянути цю справу з гуманітарних міркувань і, зважаючи на міжнародні зобов’язання Росії щодо прав людини, звільнити пана Сенцова», – написала Йоурова у листі-зверненні до російського міністра. – Такий жест надішле світові сильний сигнал про зобов’язання Росії виконувати міжнародне право та поваги до прав людини».

Єврокомісар також зауважила, що представники влади України повинні отримати доступ до Олега Сенцова.

«Очікуючи звільнення пана Сенцова, я закликаю вас забезпечити доступ до нього українським урядовцям, включно із омбудсменом»України», – мовиться у листі Йоурової.

Читайте також: «Європейська народна партія номінувала Сенцова на премію Сахарова​»

Комісар ЄС із питань юстиції принагідно звернулася до Росії з вимогою створити «незалежну медичну групу та забезпечити належне лікування, як того вимагає тимчасове рішення Європейського суду з прав людини від 25 липня».

14 травня засуджений в Росії до 20 років колонії український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в російських в'язницях.

За словами адвоката Дмитра Дінзе, здоров’ю українця завдано незворотної шкоди, Сенцову важко вставати з ліжка.

При цьому російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова запевняє, що стан режисера задовільний.

XS
SM
MD
LG