Доступність посилання

ТОП новини

Європейський парламент може номінувати Сенцова на премію Сахарова


Європейський парламент може номінувати українського режисера Олега Сенцова, який 116-ий день голодує в російській колонії, на премію «За свободу думки» імені Сахарова, повідомляє брюссельський кореспондент Радіо Свобода.

За його словами, це «дуже вірогідно», бо Сенцова підтримує низка депутатів Європарламенту. Про те, чи висуватимуть кандидатуру українського режисера, стане остаточно відомо наступного тижня.

Премія Сахарова була заснована Європарламентом в 1988 році і вручається за видатний внесок в захист прав людини і основних свобод. У грошовому вираженні вона становить 50 тисяч євро.

У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Кофі Аннан, ООН, «Репортери без кордонів».

Адвокат Дмитро Дінзе після візиту до Сенцова повідомив, що стан українського режисера погіршується. За словами сестри Сенцова Наталії Каплан, «все не просто погано, все катастрофічно погано». У той же час український режисер повідомив, що не збирається припиняти голодування, яке він почав 14 травня з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.

У Верховній Раді України 4 вересня зареєстрували проект постанови про заяву до норвезького Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури українського кінорежисера, політв’язня в Російській Федерації Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

XS
SM
MD
LG