Доступність посилання

ТОП новини

Петиція із закликом врятувати Сенцова на сайті Білого дому набрала необхідні 100 тисяч підписів


Український режисер Олег Сенцов в ув'язненні
Український режисер Олег Сенцов в ув'язненні

Петиція на сайті Білого дому із закликом врятувати українського режисера Олега Сенцова, який голодує в російській колонії, набрала необхідні сто тисяч підписів. Зараз кількість підписантів сягає більше 100 500 осіб.

Про це повідомляє сторінка петиції на сайті We the People адміністрації президента США.

Петиція, яка була створена 9 серпня, мала набрати сто тисяч підписів до 8 вересня.

Оскільки петиція отримала необхідну підтримку, адміністрація Білого дому повинна буде зробити офіційну заяву з цього приводу.

З 5 вересня сайт петицій Білого Дому заблокований з території України, проте його можливо відкрити через додаток VPN.

Про Всеукраїнський флешмоб, який на підтримку Олега Сенцова та інших бранців Кремля, зініціювала актириса Римма Зюбіна, оголосили 3 вересня.

Актриса Римма Зюбіна, лідер групи «Бумбокс» Андрій Хливнюк, кінорежисер і актор Ахтем Сеітаблаєв, керівник «Студії Квартал-95» Володимир Зеленський, телеведучі Маша Єфросиніна та Оксана Гутцайт записали відеозвернення із закликом підписати петицію на підтримку Сенцова.

7 серпня адвокат Дмитро Дінзе після візиту до Сенцова повідомив, що стан українського режисера погіршується. За словами сестри Сенцова Наталі Каплан, «все не просто погано, все катастрофічно погано». Водночас український режисер повідомив, що не збирається припиняти голодування.

Засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. 31 травня він заявив, що його «не цікавить обмін», адже він – «людина, яка йде до кінця».

Сенцов і кримський анархіст Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка до списку політв'язнів.

XS
SM
MD
LG