Доступність посилання

ТОП новини

Шістьох фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували з Росії до Криму


У кінці листопада цього року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону ухвалив рішення відправити ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на повторний розгляд прокуророві в Крим
У кінці листопада цього року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону ухвалив рішення відправити ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на повторний розгляд прокуророві в Крим

Всіх шістьох фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували з Росії в анексований Крим через повернення справи на дорозслідування і зміни звинувачень, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За його інформацією, останніми в Крим доставили Мусліма Алієва і Еміра-Усеїна Куку. Зараз всі обвинувачені перебувають у транзитній камері Сімферопольського СІЗО.

У кінці листопада цього року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону ухвалив рішення відправити ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на повторний розгляд прокуророві в Крим.

Читайте також: Едем Семедляєв: «На кримськотатарський народ хочуть повісити ярлик терористів»

22 листопада російський суд залишив під арештом фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір». Вони будуть перебувати в СІЗО до 28 лютого.

Обвинувачені у цій справі Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують в причетності до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

Російський військовий суд розглядав ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях в Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували у російський Ростов-на-Дону.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити фігурантів справи.

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список об’єднань, названих «терористичними». Цю заборону в Росії поширили і на анексований Крим.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати відзначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави, яка окупує.

XS
SM
MD
LG