Доступність посилання

ТОП новини

Ексватажку бойовиків Гіркіну повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни


Ігор Гіркін (Стрєлков)
Ігор Гіркін (Стрєлков)

У Офісі генерального прокурора повідомили, що ватажку одного з іррегулярних незаконних збройних формувань, контрольованих Російською Федерацією, колишньому так званому «міністру оборони ДНР» повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни. Хоча у пресслужбі ОГП не вказали прізвища підозрюваного, деталі справи вказують на Ігоря Гіркіна.

«У період з 17 по 19 квітня 2014 року підозрюваний, діючи за попередньою змовою групою осіб із підпорядкованими йому бойовиками, застосовуючи фізичне насильство, здійснював організацію пошуку та викрадення на території Донецької області патріотично налаштованих громадян України. У подальшому цих громадян проти їх волі переміщали до спеціально облаштованої будівлі на території м. Слов’янськ, де катували, наносили побої, спричиняли ножові поранення та застосовували інші насильницькі дії, спрямовані на спричинення сильних фізичних та моральних страждань з метою помсти за проукраїнську позицію. На виконання наказів підозрюваного, підпорядковані йому бойовики умисно позбавили життя щонайменше трьох осіб, яких незаконно утримували та катували», – йдеться в повідомленні.

В ОГП зауважили, що підозрюваного оголошено в розшук, судом надано дозвіл на його затримання для приводу до суду і розгляду клопотання про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Раніше в Офісі генпрокурора заявили про ймовірну «цінну для розслідування інформацію» стосовно колишнього ватажка бойовиків «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлковова) за підсумками його інтерв’ю журналістові Дмитру Гордону, яку, як вказували в ОГП, в майбутньому можуть використати «під час розслідування серйозних порушень міжнародного гуманітарного права – воєнних злочинів і злочинів проти людяності, в тому числі в міжнародних судових інстанціях».

Ігор Гіркін (Стрєлков) – колишній так званий «міністр оборони» угруповання «ДНР», російський полковник із місцем прописки у Москві, який прибув на Донбас із Криму в квітні. Українська влада пов’язує його із ГРУ Росії. Він проходить як обвинувачений у справі про збиття літака рейсу MH17. Нині, за попередніми даними, Гіркін перебуває в Росії.

XS
SM
MD
LG