Доступність посилання

ТОП новини

Окружний адмінсуд Києва поновив Голомшу на посаді першого заступника генпрокурора


Микола Голомша був звільнений з посади першого заступника генпрокурора у жовтні 2014 року
Микола Голомша був звільнений з посади першого заступника генпрокурора у жовтні 2014 року

Окружний адміністративний суд міста Києва після розгляду позову Миколи Голомши до Генеральної прокуратури визнав протиправним та скасував наказ Генпрокуратури про його звільнення з посади першого заступника генерального прокурора і ухвалив поновити Миколу Голомшу на посаді.

«Відповідачем – Генеральною прокуратурою України – не було надано доказів належності позивача до кола осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи спрямовані на узурпацію влади президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини. Суд вважає, що позивач не може бути притягнутий до відповідальності лише в силу одного факту зайняття ним посади, що не визнавалося правопорушенням на час її зайняття позивачем», – йдеться в повідомленні суду.

У суді додали, що оскільки займана Голомшею посада у ГПУ не була політичною, не доведено правомірність застосування до позивача процедур, передбачених законом «Про очищення влади».

В Окружному адмінсуді зазначили, що розгляд справи тривав з листопада 2014 року, такий час розгляду пов’язали із «загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ».

На хвилі проведення люстрації у жовтні 2014 року Микола Голомша був звільнений з посади першого заступника генпрокурора, на яку був призначений у лютому того ж року. За часів Януковича Голомша був військовим прокурором Центрального регіону. Через звільнення із ГПУ він позивався до суду.

Закон «Про очищення влади» набрав чинності в жовтні 2014 року. Нині закон перебуває на розгляді Конституційного суду щодо відповідності Конституції. Люстрація – це заборона протягом десяти років (до 2024) обіймати певні посади, окрім виборних, в органах влади та місцевого самоврядування особам, які «своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини».

XS
SM
MD
LG