Доступність посилання

ТОП новини

Комітет захисту журналістів висловив пересторогу щодо можливого звільнення «визнаного вбивці» Гонгадзе


Замовники вбивства Георгія Гонгадзе досі не встановлені
Замовники вбивства Георгія Гонгадзе досі не встановлені

У Комітеті захисту журналістів (CPJ) висловили побоювання, що засуджений до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе генерал-лейтенант Олексій Пукач може вийти на свободу, посилаючись на відповідні повідомлення у пресі.

«Дев’ятнадцять років потому, після жорстокого вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе, існують побоювання, що визнаний вбивця може вийти на свободу. Українська влада не повинна допустити безкарності за вбивства журналістів», – заявила координатор програми CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Вона заявила, що у розслідуванні вбивства журналіста Гонгадзе має бути встановлена істина, а замовники повинні бути притягнуті до відповідальності.

Крім того, у Комітеті захисту журналістів заявили, що поспілкувалися із вдовою Георгія Гонгадзе Мирославою Гонгадзе, яка зазначила, що «звільнення Пукача стане серйозним ударом по свободі ЗМІ в Україні. Це засвідчило б, що особи, які вчинили злочини проти журналістів, не несуть повної відповідальності перед законом».

16 вересня газета Kyiv Post опублікувала статтю, в якій керівник проєкту «Вмираючи за правду» журналістка Вероніка Мелкозьорова повідомила, що засуджений до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе генерал-лейтенант Олексій Пукач може не лише невдовзі вийти на свободу, але і отримати компенсацію від української держави.

Засновник видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили його тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. У 2009 році в Київській області знайшли рештки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належали Гонгадзе.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох експрацівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років.

Крім того, у січні 2013 року суд засудив до довічного ув’язнення колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста.

Поховали тіло вбитого журналіста 22 березня 2016 року в Києві. Замовники вбивства досі не встановлені.

XS
SM
MD
LG