Доступність посилання

ТОП новини

«Хамас» заявляє, що не має 40 ізраїльських заручників, які можуть бути обміняні


Портрети заручників на вулицях Ізраїлю
Портрети заручників на вулицях Ізраїлю

Представники угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та ЄС, заявили під час переговорів про припинення вогню, що не зможуть знайти 40 заручників для можливого обміну. За повідомленням CNN, на переговорах, що тривають за посередництва Єгипту і Катару, пропонувалося обміняти 40 ізраїльських заручників, утримуваних у Секторі Гази, на кількасот палестинців, які відбувають покарання в ізраїльських вʼязницях.

Полонені ізраїльтяни, яких пропонувалося обміняти, – жінки, а також літні, хворі чи поранені чоловіки. Проте сторона «Хамасу» заявила, що не зможе знайти 40 живих заручників, які підпадають під такі критерії.

Джерела CNN висловлюють занепокоєння, що багато заручників можуть бути вже мертвими, або що представники «Хамасу» самі не знають, де вони перебувають. Водночас значна частина заручників, які залишаються в полоні «Хамасу», – чоловіки боєздатного віку.

Як уточнює The Times Of Israel, на останніх переговорах було запропоновано триетапний план. На першому етапі «Хамас» мав передати Ізраїлю цивільних заручниць – жінок, а також літніх і поранених чоловіків. Їхнє число оцінювалося в 40 осіб. Ізраїль у відповідь звільнив би за кожного свого заручника по 30 палестинських увʼязнених – з-поміж жінок, старих і неповнолітніх. За звільнення жінок-військовослужбовців Ізраїль віддав би по 50 увʼязнених за кожну: 30 засуджених до довічного увʼязнення та 20 тих, хто відбуває менші терміни. Також у цей час ізраїльська армія відступила б зі східного боку Смуги Гази, забезпечивши безперешкодний рух із півночі на південь, а також припинила б авіанальоти.

На другій стадії «Хамас» мав відпустити заручників-чоловіків (як цивільних, так і військових) в обмін на палестинських увʼязнених. Ця стадія передбачала б повне припинення вогню та виведення військ ЦАХАЛу із Сектора Гази.

На третьому етапі пропонувалися обмін тілами загиблих, припинення блокади Сектора Гази з боку Ізраїлю та початок відновлювальних робіт.

Переговори Ізраїлю з «Хамасом» відбуваються за міжнародного посередництва, насамперед арабських країн. Останній їхній раунд не дав результату: 8 квітня «Хамас» відмовився прийняти черговий план припинення вогню.

Ізраїль проводить у Смузі Гази повномасштабну військову операцію у відповідь на напад «Хамасу» 7 жовтня на південь Ізраїлю. Під час атаки джигадистів загинули близько 1200 людей, понад 200 ізраїльтян та іноземців були взяті в заручники та вивезені до Гази. Понад 130 людей досі залишаються захопленими, проте деякі з них, за повідомленнями, загинули. Точна кількість живих заручників невідома.

За даними підконтрольного «Хамасу» міністерства оборони здоровʼя, внаслідок обстрілів з боку Армії оборони Ізраїлю загинули понад 30 тисяч палестинців – переважно жінок та дітей. Незалежного підтвердження цих даних немає.

Форум

XS
SM
MD
LG