Доступність посилання

ТОП новини

Модернізація HAWK. США продадуть Україні обладнання на 138 млн доларів – Reuters


Американський зенітний ракетний комплекс Hawk під час перевантаження пускової батареї (архівне фото)
Американський зенітний ракетний комплекс Hawk під час перевантаження пускової батареї (архівне фото)

Сполучені Штати продадуть Україні обладнання на суму до 138 мільйонів доларів для обслуговування та модернізації систем протиповітряної оборони HAWK, щоб допомогти захиститися від атак російських безпілотників і крилатих ракет, повідомив агентству Reuters представник Державного департаменту США.

За словами чиновника, який говорив на умовах анонімності, сума екстреного закордонного військового продажу сягає 138 мільйонів доларів.

Незважаючи на те, що Україна вичерпала багато джерел американського фінансування, Київ отримав грант у розмірі 300 мільйонів доларів на зовнішнє військове фінансування в рамках нещодавно підписаного закону про щорічні витрати на оборону. Грантові гроші будуть використані для оплати обладнання, яке, серед іншого, передбачає інтеграцію для зв'язку і модернізацію вогневих підрозділів HAWK.

Крім того, продаж включає компоненти для переатестації ракет для старих одиниць, інструменти, випробувальне і допоміжне обладнання, запасні частини та інше.

За словами посадовця, продаж потребуватиме тимчасового відрядження до Європи приблизно п'яти американських урядових службовців і 15 представників підрядників для підтримки навчання і технічного обслуговування.

Це повідомлення з'явилося на тлі переговорів міністра закордонних справ Британії Девіда Кемерона та держсекретаря США Ентоні Блінкена щодо допомоги Україні, зокрема, питання протиповітряної оборони.

США почали поставляти установки HAWK в Україну в 2022 році як модернізацію зенітно-ракетних комплексів Stinger – менших за розміром і меншої дальності дії. З того часу Україна отримала кілька систем протиповітряної оборони, в тому числі систему Patriot американського виробництва.

Форум

XS
SM
MD
LG