Доступність посилання

ТОП новини

Війна в Україні і погіршення відносин Росії із Заходом «обмежили діяльність «Газпрому» – розвідка Британії


Російське вторгнення в Україну та погіршення відносин Росії із Заходом «серйозно обмежили»діяльність «Газпрому», кажуть у Міноборони Британії
Російське вторгнення в Україну та погіршення відносин Росії із Заходом «серйозно обмежили»діяльність «Газпрому», кажуть у Міноборони Британії

Російське вторгнення в Україну та погіршення відносин Росії із Заходом «серйозно обмежили»діяльність «Газпрому», йдеться у новому звіті Міністерства оборони Британії.

У зведенні зазначають, що російський газовий монополіст «Газпром» отримав найбільший річний збиток за останні 25 років. Торік прибутки «Газпрому» впали приблизно на 30%, що призвело до річного чистого збитку у розмірі близько 629 мільярдів рублів (6,9 мільйона доларів США).

«Російське вторгнення в Україну у 2022 році та подальше погіршення відносин Росії із Заходом серйозно обмежили діяльність Газпрому. Нездатність Газпрому повністю переорієнтувати свій експорт і відмовитися від залежності від європейських ринків, ймовірно, надалі обмежуватиме його прибутки щонайменше до 2030 року», – вважають експерти розвідки.

У британському оборонному відомстві зазначили, що «хоча «Газпром» зміг переорієнтувати частину своєї торгівлі на альтернативні ринки, вони, ймовірно, становитимуть лише від 5% до 10% втрачених європейських продажів у 2023 році».

«Дуже ймовірно, що збільшення майбутніх продажів залежатиме від будівництва нових експортних інфраструктурних об’єктів, таких як газопровід «Сила Сибіру 2», – підкреслили аналітики.

В Міноборони Сполученого Королівства зазначили, що «високе оподаткування прибутків «Газпрому» у 2022 та 2023 роках майже напевно зменшило здатність і стимули для компанії інвестувати в експансію на альтернативні ринки». Торік «Газпром» сплатив до російського бюджету приблизно 2,5 трильйона рублів (28 мільйонів доларів США), що становить близько 9% від загальних державних доходів, кажуть у розвідці.

«Російський уряд планує і надалі збільшувати податкове навантаження на Газпром у 2024 році, що, ймовірно, вплинуло на рішення компанії скоротити свої інвестиції на цей рік приблизно на 15%», – підсумували у розвідці.

Впродовж останніх місяців почастішали атаки безпілотників на нафтопереробні заводи Росії. Київ підтвердив причетність до частини з них. Ці удари, ймовірно, є частиною спроби зменшити постачання палива російським військовим, а також могли б скоротити доходи від експорту, які Москва використовує для фінансування війни.

Наприкінці березня стало відомо, що внаслідок атак на НПЗ у Росії виробництво бензину до кінця березня скоротилося за річними показниками на 14%, а дизельного палива – на сім відсотків.

Усього з початку року було атаковано 15 НПЗ у 10 регіонах Росії. Їхня загальна переробна потужність – 192 мільйони тонн нафти на рік, порахувало видання The Insider.

За даними розвідки Британії, станом на 23 березня Росія втратила щонайменше 10% потужностей своєї нафтопереробної галузі через повітряні удари безпілотників. Лондон вважає, що ці удари спричиняють фінансові втрати для Росії, впливаючи на її внутрішній паливний ринок.

Форум

XS
SM
MD
LG