Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі символічними соняшниками вшанували пам’ять загиблих в «Іловайському котлі»


У Дніпрі вшанували пам’ять загиблих в «Іловайському котлі», 29 серпня 2018 року
У Дніпрі вшанували пам’ять загиблих в «Іловайському котлі», 29 серпня 2018 року

На Алеї пам’яті в Дніпрі вшанували пам’ять загиблих в «Іловайському котлі». У жалобному заході взяли участь рідні загиблих бійців, волонтери, громадськість, а також бійці формувань Збройних сил України та добровольчих батальйонів, які були учасниками тих подій.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Священики УПЦ Київського патріархату відслужили панахиду.

До каменю, біля якого 2014 року бійців-дніпрян благословляли в дорогу, та до стел з портретами загиблих поклали квіти, зокрема, символічні соняхи – спогад про тих, хто не вийшов із соняшникових полів під Іловайськом.

За словами керівниці управління з питань учасників АТО Дніпропетровської облдержадміністрації Наталії Шуліки, згідно з офіційними даними, в «Іловайському котлі» загинули 366 українських військових. Однак цю цифру ставлять під сумнів, а якусь іншу не називають з етичних міркувань.

«Це етична проблема. Багато батьків не погоджуються з результатами процедури ДНК, тому ми не можемо говорити про цифри. Батьки шукають… Я вважаю, що якщо ми не будемо пам’ятати, заради кого ці хлопці загинули, то нас може чекати той «руській мір», який 2014 року вони зупинили. Такі заходи мають відбуватися в країні якомога частіше, доки не буде встановлений єдиний День пам’яті», – зазначила Наталія Шуліка.

За інформацією ОДА, наприкінці серпня – у вересні 2014 року до Дніпра доправили 269 тіл загиблих на Донбасі бійців, частина з них – ті, що не вийшли з «Іловайського котла».

Наприкінці серпня 2014 року бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом на Донеччині. За даними української влади, військові регулярних частин Збройних сил Росії, що вторглися до України для захисту підтримуваних ними бойовиків, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські силовики. Росія заперечує заяви про свою участь у збройному конфлікті на Донбасі.

За даними Генеральної прокуратури України, під час бойових дій під Іловайськом загинуло 366 військовослужбовців та добровольців, 429 були поранені.

Читайте також: «Іловайський котел»: сліди військових Росії на Донбасі

У Генеральному штабі Збройних сил заявили, що станом на кінець серпня 2018 року зниклими безвісти внаслідок боїв залишаються 84 військовослужбовці, 11 перебувають у заручниках у підтримуваних Росією бойовиків.

28 серпня 2018 року керівник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України Олексій Ноздрачов повідомив, що під час бойових дій біля Іловайська в період із 24 до 29 серпня загинули понад 200 російських військових, ще близько 300 були поранені. Росія не коментувала ці дані.

XS
SM
MD
LG