Доступність посилання

ТОП новини

«Захистити демократію»: міністр оборони Британії закликав ЄС не обмежувати торгівлю з Україною


Ґрант Шапс (на фото) зауважив, що Велика Британія вчинила правильно, продовживши безмитний імпорт для українських товарів на 5 років
Ґрант Шапс (на фото) зауважив, що Велика Британія вчинила правильно, продовживши безмитний імпорт для українських товарів на 5 років

Міністр оборони Британії Ґрант Шаппс закликає європейські країни не запроваджувати обмеження на торгівлю з Україною, написав політик на своїй сторінці в мережі Х.

Шапс зауважив, що Велика Британія вчинила правильно, продовживши на 5 років безмитний імпорт для українських товарів.

«Велика Британія закликає Європу наслідувати цей приклад, щоб захистити свободу і демократію від вторгнення диктатора Путіна в суверенну Україну», – заявив міністр оборони.

Читайте також: Британія продовжить безмитну торгівлю з Україною ще на п’ять років

Раніше видання The Financial Times повідомляло, що Франція і Польща хочуть посилити обмеження імпорту агропродукції з України.

Радіо Свобода стало відомо, що головування Бельгії в Раді ЄС оновило проєкт угоди, що передбачає подовження безмитної торгівлі з Україною.

Частково враховані вимоги Польщі й Франції – оновлений базовий період, який братимуть до уваги, визначаючи обсяги постачань української агропродукції. Орієнтуватися пропонують не лише на 2022 і 2023 роки, а і на другу половину 2021-го.

За оцінками Єврокомісії, озвучених на закритому засіданні послів країн-членів ЄС, яким презентували оновлений проєкт угоди, Україна втратить 86 мільйонів євро, якщо друге півріччя 2021-го братимуть також за основу розрахунків. Загалом же обмеження, що базуватимуться на оцінках імпорту за половину 2021, 2022 і 2023 роки, оцінили у 331 мільйон євро втрат для українського бюджету. Польща й Франція, повідомив співбесідник Радіо Свобода, підтримали оновлений варіант угоди, заручившись підтримкою низки країн ЄС, зокрема Італії, Угорщини, Австрії. Проти поправок виступають, зокрема, Німеччина, Нідерланди, Фінляндія, країни Балтії, Люксембург.

5 червня 2024 року спливає термін дії заходів ЄС із лібералізації торгівлі для України в умовах війни з боку Росії. Нині тривають дискусії довкола їхнього подовження. Є попередня згода Ради ЄС і Європарламенту зробити це на умовах, що Єврокомісія швидко реагуватиме, якщо український імпорт спричинить значні викривлення на ринках країн Євросоюзу.

Посли всіх країн Європейського союзу зустрічаються 27 березня, щоб завершити угоду з Україною щодо імпорту сільськогосподарської продукції.

Форум

XS
SM
MD
LG