Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль підозрюють у диверсії на ядерному об’єкті в Ірані


Іранський військовий Ізраїль підозрюють у диверсії на ядерному об’єкті в Ірані
Іранський військовий Ізраїль підозрюють у диверсії на ядерному об’єкті в Ірані

Ізраїль підозрюють у диверсії на ядерному об’єкті в Натанзі в Ірані.

Ізраїльське радіо Kan з посиланням на джерела в розвідці пише, що шпигунське агентство «Моссад» здійснило кібератаку.

Газета The New York Times з посиланням на джерела в американській та ізраїльській розвідках пише, що Ізраїль був причетний до «великого вибуху», який зруйнував внутрішню енергосистему, яка живить підземні центрифуги, що збагачують уран. Блекаут трапився на наступний день після того, як Тегеран запустив нові удосконалені центрифуги, які потенційно мають пришвидшити збагачення урану.

За даними посадовців у розвідці, завдана шкода енергосистемі була достатньою, щоб зупинити збагачення урану в Натанзі на щонайменше дев’ять місяців.

Підземний майданчик у Натанзі є ключовим об’єктом програми збагачення урану в Ірані. Він контролюється інспекторами Міжнародного агентства з атомної енергії ООН.

Голова Організації атомної енергетики Ірану назвав блекаут «ядерним тероризмом» і закликав міжнародну спільноту протистояти цій загрозі. Водночас він не уточнив, хто може бути причетним до ймовірної диверсії, але сказав, що Іран «залишає за собою право вживати дії проти винуватців.

Офіційний Ізраїль не коментував інформацію про причетність своїх спецслужб до диверсії. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу неодноразово описував Іран як основну загрозу для його країни.

XS
SM
MD
LG