Доступність посилання

ТОП новини

ООН: у Сирії й Іраку перебуває близько 30 тисяч бойовиків «ІД»


США, інші країни, міжнародні організації звинувачують це угруповання в численних злочинах проти цивільного населення, в тому числі геноциді
США, інші країни, міжнародні організації звинувачують це угруповання в численних злочинах проти цивільного населення, в тому числі геноциді

Попри військову поразку «Ісламської держави» в Іраку й Сирії, це екстремістське угруповання досі має до 30 тисяч бойовиків у цих країнах, заявляє ООН.

Як йдеться у звіті організації, оприлюдненому 13 серпня, такі оцінки надані урядами, які не називають. До цього числа входить «значна складова» іноземних бійців.

Як йдеться у звіті, така кількість бойовиків приблизно порівну розділена у цих двох країнах.

Водночас, за даними експертів, значні сили «ІД» перемістилися до Афганістану, де угруповання має від 3,5 до чотирьох тисяч бійців, і це число постійно зростає.

Екстремістське угруповання, яке очолює Абу Бакр Аль-Багдаді також має прихильників у Лівії, Південно-Східній Азії і Західній Африці.

Аль-Багдаді очолив угруповання «Ісламська держава» в червні 2014 року. Тоді джигадисти захопили значні території в Сирії й Іраку, але до січня 2018 року міжнародні сили відтіснили бойовиків, і тепер вони контролюють лише незначні території.

США, інші країни, міжнародні організації звинувачують це угруповання в численних злочинах проти цивільного населення, в тому числі геноциді.

У звіті ООН йдеться про те, що і глобальна мережа «Аль-Каїда» також «продовжує демонструвати стійкість», зі своїми філіями і союзниками, набагато ширшими, ніж в «ІД» у деяких регіонах, зокрема Сомалі, Ємені, Південній Азії і в африканському регіоні Сахель.

XS
SM
MD
LG