Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін заборонив виселяти з тимчасового житла переселенців із вразливих груп на час війни


Контейнерне містечко для переселенців у Львові, квітень 2022 року
Контейнерне містечко для переселенців у Львові, квітень 2022 року

Кабінет міністрів скасував терміни проживання в тимчасовому помешканні для внутрішніх переселенців, що належать до вразливих категорій – про це йдеться в повідомлення уряду від 1 квітня.

Згідно з ним, Кабмін вніс зміни до Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, який затвердив у квітні 2022 року.

Проєкт змін розробило Міністерство реінтеграції окупованих територій на виконання вимог оновленого в листопаді 2023-го закону про забезпечення прав і свобод ВПО, які стосувалися забезпечення переселенців житлом.

Як пояснює уряд, постанова має на меті надати деяким категоріям ВПО додаткові гарантії, що їх не зможуть примусово виселити із тимчасового житла на час дії воєнного стану й протягом 6 місяців після його припинення або скасування.

Читайте також: «Гуляйпільські старожитності»: як евакують родинні фотоархіви з прифронтової зони Запоріжжя

«Таким чином, на внутрішніх переселенців, які належать до вразливих категорій громадян, не буде поширюватись обмеження щодо терміну проживання, яке передбачене абзацом восьмим частини 1 статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», – йдеться в повідомленні.

Згадане обмеження передбачає, що тимчасове житло надається на шість місяців з моменту взяття на облік внутрішньо переміщеної людини, водночас цей термін може бути продовжений «для багатодітних сімей, осіб з інвалідністю, осіб похилого віку».

За законом «Про соціальні послуги», до вразливих категорій населення належать люди або сім’ї які «мають найвищий ризик потрапляння у складні життєві обставини через вплив несприятливих зовнішніх та/або внутрішніх чинників».

На серпень 2023 року, за даними Міністерства соціальної політики, в Україні було зареєстровано майже 5 мільйонів внутрішніх переселенців.

Форум

XS
SM
MD
LG