Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін послабив обмеження щодо канабісу для використання в наукових та медичних цілях


Акція на підтримку легалізації медичного канабісу, Київ, 2019 рік
Акція на підтримку легалізації медичного канабісу, Київ, 2019 рік

Кабінет міністрів вніс зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів – про це повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук 24 травня.

Зміни внесені на виконання вимог закону, який дозволяє використання рослин роду коноплі в навчальних, освітніх, наукових та медичних цілях.

«Виключено канабіс, смолу канабісу, екстракти і настойки канабісу зі списку особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено, та тетрагідроканнабінол зі списку небезпечних психотропних речовин, обіг яких заборонено», – заявив Мельничук.

Читайте також: Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу в Україні

Натомість канабіс і похідні від нього речовини включили до списку рослин, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини, обіг яких «допускається для використання в навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, у виробництві наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів для подальшого застосування в медичній практиці».

Мельничук уточнив, що зміни набирають чинності з 16 серпня 2024 року. З 16 лютого 2027 року гранично допустимий вміст концентрації тетрагідроканнабінолу у висушеній соломі конопель для промислових цілей не перевищуватиме 0,3 відсотка.

Президент України Володимир Зеленський у лютому 2024 року підписав закон про легалізацію медичного каннабісу. Закон набере чинності через півр оку після опублікування – у середині липня 2024 року. Український парламент ухвалив документ у грудні 2023 року.

Форум

XS
SM
MD
LG