Доступність посилання

ТОП новини

Українські ЗМІ на карантині різко втрачають доходи – Спілка журналістів


НСЖУ: 82% редакторів скаржаться на втрату рекламодавців
НСЖУ: 82% редакторів скаржаться на втрату рекламодавців

Українські засоби масової інформації на карантині різко втрачають доходи та накопичують борги, повідомила Національна спілка журналістів України.

Згідно з дослідженням НСЖУ, 82% редакторів, переважна частина яких очолює приватні регіональні газети, онлайн-видання та ТРК, скаржаться на втрату рекламодавців через запровадження карантинних заходів та економічну кризу, викликану епідемією коронавірусу.

Редакції згортають реалізацію нових проектів (52%) та скорочують обсяги медіавиробництва (44%). При цьому 9% ЗМІ призупинили свою діяльність на час карантину. У редакціях масово впроваджують заходи зі скорочення витрат на персонал – відбувається зменшення заробітних плат (20%), співробітники відправляються у безоплатні відпустки (15%) або починається скорочення працівників (6%).

П’ята частина опитаних засобів масової інформації (21%) нарікає на виникнення в березні заборгованості за оренду або комунальні платежі.

Через карантин 6% редакційних колективів продовжують працювати в офісах, 71% – і дистанційно, і в редакціях, 23% – повністю дистанційно.

«Кидаючи сили на подолання епідемії коронавірусу, урядовці повинні тверезо прогнозувати наслідки кризи для інформаційної безпеки країни. За прикладом країн Європи варто впроваджувати програми підтримки ЗМІ як джерел достовірних суспільно важливих новин. Варто вести діалог з напрацювання дієвих і реалістичних механізмів підтримки локальних медіа», – заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Анкетування проводили в період з 27 березня по 6 квітня 2020 року. Участь в опитуванні взяли редактори 66 медіа, переважно регіональних. Із них 80% представляють друковані ЗМІ, 15% – ТРК і 5% – онлайн-медіа.

XS
SM
MD
LG