Доступність посилання

ТОП новини

​Одужати від коронавірусу і не збанкрутіти: Європа витрачає трильйони євро


Працівник у захисному одязі дезінфікує площу П’яцца-дель-Дуомо (Соборна площа), Мілан, 31 березня 2020 року
Працівник у захисному одязі дезінфікує площу П’яцца-дель-Дуомо (Соборна площа), Мілан, 31 березня 2020 року

Коронавірус тримає населення Європи у заручниках. Замкнені у своїх квартирах люди чекають, коли епідемія почне відступати, щоби повернутися до звичного життя і звичної роботи, у цей час політики і економісти відкривають другий фронт боротьби – за реанімацію економіки, яка також опинилася у «локдауні».

У двох країнах Євросоюзу, Італії та Іспанії, станом на останній день березня померли майже 20 тисяч людей. Це більше, ніж в усіх інших країнах світу разом узятих.

Щоби стримати розповсюдження інфекції, італійський уряд першим із європейських країн оголосив «локдаун», практично заморозив економіку. Один місяць такого простою коштуватиме країні 100 мільярдів євро, повідомляє Reuters.

В Іспанії, де «локдаун» діє з середини березня, епідемія зупинила малий бізнес, основу економіки країни. Прем’єр-міністр Педро Санчес попереджає, що варто очікувати рецесії.

Життя на карантині. Коронавірус перетворює міста на привиди – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

За підрахунками Інституту світової економіки IfW, через «локдаун» Німеччина втрачає близько 35 мільярдів євро на тиждень. Із такою вартістю карантину країна може витримати кілька тижнів, але якщо рахунок піде на місяці – навіть найсильніша економіка Європи зустрінеться із проблемами.

Наближення тепла, як сподіваються деякі вірусологи, може якщо не зупинити, то хоча би уповільнити поширення вірусу. Але і це не обов’язково принесе полегшення для бізнесу.

Вимушений карантин спустошує гаманці, тож літо 2020-го більшість європейців може вирішити провести вдома. Це означає продовження кризи для мільйонів працівників авіакомпаній, готелів та ресторанів, і другий удар по півдню Європи: туризм дає десять відсотків ВВП у Франції, тринадцять – в Італії, п’ятнадцять – в Іспанії.

Цей список можна продовжувати майже до безкінечності. І головна пересторога економістів така: без негайних дій економічний спад може перетворитися на економічний колапс.

Колосальні «вливання» грошей

Для боротьби із економічними наслідками епідемії країни оголошують про екстрені програми допомоги. Уряд Іспанії підготував 200 мільярдів євро на кредити та урядові гарантії. Ця «колосальна» сума, яку прем’єр-міністр Педро Санчес назвав найбільшим наданням грошей в історії Іспанії, не враховує додатковий мільярд євро на медицину та чотирнадцять мільярдів для малого і середнього бізнесу.

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про державні гарантії на 300 мільярдів євро. Тим, хто опиниться у скрутному становищі, запропонують податкові і кредитні канікули, а якщо знадобиться, то й відтермінують оплату рахунків за воду, газ та електроенергію.

Найбільший пакет підтримки національної економіки затвердила Німеччина – 750 мільярдів євро. Це майже вдвічі більше, ніж видатки бюджету країни на 2020 рік, який довелося терміново коригувати.

Ми очікуємо кризи, яка буде безпрецедентною
Олаф Шольц

Тепер витрати бюджету зростуть на понад 120 мільярдів євро. Ще 50 мільярдів підуть на екстрену підтримку приватних підприємців: вони можуть отримати у кредит до п’ятнадцяти тисяч євро. За задумом, це має дати можливість пережити «локдаун». Більші компанії зможуть розраховувати на гарантії уряду і на гроші зі спеціального фонду та від державного банку.

«Ми очікуємо кризи, яка буде безпрецедентною, – заявив 25 березня у Бундестазі міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц. – Що нам нині потрібно – це солідарність».

Євросоюз: попереду важка розмова

Але саме солідарність, у європейському контексті, опинилася під питанням. У перші тижні спалаху епідемії в Європі Євросоюз нагадував строкатий килим: кожен рятувався, як міг. Одні країни всупереч шенгенській угоді закривали кордони, інші забороняли експорт медичних товарів, а це вже порушення правил єдиного ринку.

Чиновники Євросоюзу закликали до скоординованих дій, але самі не одразу сформулювали прийнятну для всіх політику.

В результаті, Єврокомісія запропонувала єдині правила перетину зовнішніх кордонів, домоглася скасування заборон на експорт, представила програму допомоги постраждалим від спалаху інфекції країнам – 37 мільярдів євро – і оголосила про низку спільних ініціатив у боротьбі із коронавірусом.

Також Єврокомісія тимчасово скасувала бюджетні правила для членів ЄС. Приміром, через надання коштів на підтримку економіки державний борг Франції перевищить сто відсотків ВВП. Це значно більше шістдесяти відсотків, дозволених Пактом про стабільність і зростання. Тимчасове скасування правил дозволить Франції, а також іншим країнам, не порушувати ключовий документ єврозони.​

Але хор незадоволених діями Брюсселя продовжував набирати силу, поки не вилився у відкрите протистояння. Відеоконференція лідерів країн ЄС 26 березня, яка мала продемонструвати єдність, засвідчила розкол.

Частина країн, на чолі з Італією, Іспанією та Францією, запропонували випустити спільні боргові зобов’язання – «коронабонди». Іншими словами, уряди в Римі, Мадриді та Парижі хотіли поділити на всіх втрати через спалах коронавірусу.

Ініціативу заблокували Німеччина та Нідерланди. Канцлерка Ангела Меркель пояснила, що достатньо Європейського стабілізаційного механізму, який вже існує (це європейська агенція, яка розпоряджається 500 мільярдами євро і може видавати кредити).

«У нас зустріч з історією, і всі мають бути на висоті становища», – заявив на прес-конференції прем’єр-міністр Італії Джузепе Конте, він попередив, що ЄС може втратити своє призначення.

Якщо країни Євросоюзу не домовляться про єдину відповідь на економічну кризу, весь європейський проєкт буде поставлений під загрозу, доповнив колегу прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

Протягом двох тижнів Європейський союз спробує знайти порозуміння. Поки деякі країни демонструють показову солідарність, Німеччина почала приймати на лікування пацієнтів з Італії і Франції. Але канцлер Австрії Себастьян Курц анонсує: коли криза закінчиться, на Європу чекає неприємна розмова. У Відні не забули, як на початку березня Німеччина заборонила відправити виготовлені для Австрії і вже оплачені медичні маски.

Допомога для сусідів

На тлі внутрішніх суперечок на міжнародній арені Європейський союз намагається виглядати надійним партнером, надаючи гроші для боротьби з епідемією та підтримки економіки для своїх сусідів. Щоправда, суми не співставні із пакетами допомоги всередині Євросоюзу.

30 березня Єврокомісія оголосила, що витратить 140 мільйонів євро на підтримку країн «Східного партнерства», включно з Україною.

Насправді, це навіть не додаткові гроші, вони перерозподілені з інших програм «Східного партнерства». Тепер ці мільйони підуть на закупівлю медичного обладнання, підтримку малого і середнього бізнесу і організацію у школах дистанційного навчання.

Ще 700 мільйонів євро з наявних фондів обіцяють направити на протидію наслідкам кризи: кредитні лінії малому та середньому бізнесу і підтримку ліквідності у країнах «Східного партнерства».

МВФ закликає і попереджає

Коли директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Ґєорґієва 27 березня з’явилася на онлайн-брифінгу, у неї була погана новина: глобальна економіка занурилась у рецесію, таку ж глибоку, а може й глибшу, ніж 2008 року.

Про критичність моменту говорить один факт: в МВФ уже надійшло близько вісімдесяти запитів про термінове надання коштів, раніше фонд ніколи не мав більше кількох запитів одночасно.

В МВФ прогнозують, що рецесія буде короткою: уже наступного року може розпочатися стрімке зростання. Це, правда, станеться, тільки якщо поширення коронавірусу вдасться зупинити, а уряди країн зможуть зберегти економіки під час вимушеного простою.

Такої ж думки дотримуються експерти, опитані Bloomberg: рецесія, викликана коронавірусом, може бути глибокою, але короткою. Економічне зростання швидко відновиться, щойно люди повернуться до роботи. Але чи буде, куди їм повертатися, залежить від того, що буде робити влада.

В МВФ попереджають, що хвиля банкрутств і звільнень, яка стане наслідком кризи, може не тільки підірвати спроможність економік відновитися. Як заявила Крісталіна Ґєорґієва, ця хвиля може похитнути самі основи суспільства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG