Доступність посилання

ТОП новини

Різні карантини Європи: кожна країна ЄС по-своєму бореться з коронавірусом


Працівник, одягнений у захисний костюм, дезінфікує територію перед головним залізничним вокзалом в Мілані, Італія
Працівник, одягнений у захисний костюм, дезінфікує територію перед головним залізничним вокзалом в Мілані, Італія

Пандемія коронавірусу радикально змінила Європу. Те, що місяць тому неможливо було уявити, швидко стало буденністю. Разом із тим, методи, якими уряди країн намагаються зупинити COVID-19, відрізняються навіть усередині Європейского союзу.

Вулиці Брюсселя, де розташовані основні органи влади Євросоюзу, спорожніли опівдні у середу. Тепер в Бельгії вийти з дому можна лише за продуктами, в аптеку, до лікаря, або на роботу. Останнє, правда, скоріше виключення – уряд зобов’язав компанії, якщо це можливо, дозволити співробітникам працювати з дому.

Центральна площа Брюсселя, Бельгія, після запровадження карантину. 18 березня 2020 року
Центральна площа Брюсселя, Бельгія, після запровадження карантину. 18 березня 2020 року

Також бельгійцям дозволено, і навіть радять, займатися спортом: пробіжка у парку – наодинці, або із членами родини, що живуть разом. Можна і з другом, але тільки одним і зберігаючи дистанцію. Інші контакти заборонені до 5 квітня.

Бельгія пішла на практично повне закриття країни, слідом за сусідньою Францією, де щоби вийти з дому, треба заповнити спеціальну анкету, навіть якщо це просто похід в магазин, чи прогулянка із собакою. Штраф за порушення карантину – до 350 євро.

Раніше «локдаун» запровадили Іспанія, яка вийшла на друге місце в Європі за кількістю діагностованих випадків COVID-19, Італія, де смертність від вірусу б’є рекорди, а також Австрія та Чехія. Про надзвичайний стан із суворими обмеженнями 18 березня оголосила Португалія.

У цих країнах все ще працює громадський транспорт, хоч кількість машин на маршрутах скоротили. Але поїздка без поважної причини може загрожувати штрафом, тож пасажирів – одиниці.

Дисципліна та самоконтроль

Але більшість урядів робить ставку на самодисципліну – обмежилися скасуванням масових заходів і закриттям розважальних центрів, шкіл, університетів, рекомендаціями працювати з дому та звузити соціальні контакти, запровадили обов’язковий карантин у разі симптомів застуди і для тих, хто в’їжджає в країну.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель 18 березня заявила, що країна з часів Другої світової війни не стикалася з подібними викликами, і багато що залежить від солідарності серед людей. Меркель закликала німців своєю поведінкою допомогти уряду зупинити інфекцію.

Черга з вантажівок на німецько-польському кордоні. 19 березня 2020 року
Черга з вантажівок на німецько-польському кордоні. 19 березня 2020 року

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у зверненні до нації (що саме по собі для Нідерландів є ситуацією безпрецедентною, востаннє таке було 1973-го року, під час нафтової кризи) попереджає про невідворотність: у найближчий період велика частина населення буде заражена вірусом.

Нідерланди – серед країн, що вирішили не запроваджувати тотальний «локдаун». Кафе, бари та ресторани працюють тільки «на винос», закриті кордони для не-громадян країн ЄС та шенгенської зони, але можна вийти на прогулянку із друзями, відвідати родичів чи сусідів, не рекомендують, але і не забороняють виїжджати за кордон.

Єдине, на чому наполягає влада – всюди тримати дистанцію у півтора метри. Вихід із ситуації у Нідерландах бачать не у тотальних заборонах, а у захисті людей, що перебувають у зоні ризику, та у контрольованому створенні групового імунітету.

Залізнична платформа в Роттердамі, Нідерланди. В країні продовжує працювати громадський транспорт, не заборонені і подорожі між містами. Але пассажирів небагато. 16 березня 2020 року
Залізнична платформа в Роттердамі, Нідерланди. В країні продовжує працювати громадський транспорт, не заборонені і подорожі між містами. Але пассажирів небагато. 16 березня 2020 року

Кордон на замку

Європейські країни запроваджували обмеження по-різному, у різний час, і не без сюрпризів один для одного. Коли у Брюсселі 12 березня оговтувалися від несподіваного рішення США заборонити в’їзд європейцям із шенгенської зони, уряд Чехії вже готувався оприлюднити подібну заборону. Невдовзі Прага закрила в’їзд для мешканців п’ятнадцяти країн, більшість з яких члени Євросоюзу. Схожі обмеження оголосили Польща, Словаччина, Данія, країни Балтії.

Так у вільній Європі знову виросли кордони – хаотично, і не узгоджено. Виникла парадоксальна ситуація: у Франції люди вже не могли виїхати в сусідню Німеччину, але аеропорти Нідерландів та Бельгії продовжували пускати на територію шенгенської зони подорожуючих із не-європейськими паспортами.

Про необхідність спільних дій у понеділок, 16 березня, заговорили в керівництві ЄС. Президентка Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляйєн заявила, що зусилля проти вірусу ефективні, тільки якщо вони скоординовані, і рекомендувала всім країнам обмежити необов’язкові поїздки на тридцять днів.

Заборону для іноземців на зовнішніх кордонах уніфікували тільки після відеоконференції лідерів ЄС, що завершилася ввечері 17 березня. Таким чином, в Євросоюз можуть потрапити тільки громадяни країн «шенгену», дипломати, і ті, хто має дозвіл на проживання. Виключення також зробили для медиків та експертів, що допомагають боротися із вирусом.

Пігулки для економіки

Карантини, «локдауни» та закриті кордони коштували європейським країнам мільярди євро, і рахунок продовжує зростати: компанії призупиняють виробництво через ризик заражень, і відсутність замовлень, ланцюги поставок руйнуються, поїздки та відпустки скасовуються, покупки відкладаються на кращі часи.

Без спільних дій через коронавірус ЄС може спіткати криза, яка нагадає 2008-й рік, попереджає глава Європейського центробанку Крістін Лагард. 18 березня ЄЦБ оголосив про надзвичайну програму на 750 мільярдів євро. Банк тимчасово купуватиме державні борги та борги компаній в єврозоні, включаючи проблемні в Греції та Італії.

Телевізійна трансляція виступу президентки Європейського центрального банку на компьютері на Франкфуртській біржі. 12 березня 2020 року
Телевізійна трансляція виступу президентки Європейського центрального банку на компьютері на Франкфуртській біржі. 12 березня 2020 року

Прем’єр-міністр Польщі анонсує антикризовий пакет на 212 мільярдів злотих (46 мільярдів євро), Франція – виділяє на підтримку економіки під час коронавірусу 350 мільярдів євро, Португалія – 9,2 мільярди. Списки підтримки в різних країнах різні, але найчастіше вони включають у себе державні позики та гарантії, субсидії для тих, хто втратив роботу, податкові пільги та кредитні канікули.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG