Доступність посилання

ТОП новини

«Масок не носимо, Іван і Богородиця захищають». У Казанському соборі Санкт-Петербурга цілують мощі і вірусу не бояться


Казанський собор Санкт-Петербурга
Казанський собор Санкт-Петербурга

Юрій Баранюк

У Казанському соборі Санкт-Петербурга в ці дні велелюдно. 10 березня туди привезли, як стверджують, частинку мощей Івана Хрестителя. Віряни вишикувалися в чергу, щоб прикластися до святині. Про епідемію коронавірусу, поради Всесвітньої організації охорони здоров'я та вітчизняних епідеміологів, здається, ніхто й не думає. Найбільше віряни переймаються тим, коли мощі відвезуть назад до Ізраїлю.

У храмі в ці дні все посилено протирають. Окрім ковчега з мощами Івана Хрестителя, в Казанському соборі є багато святинь для поклоніння. А ще причащають людей із однієї ложки, проскуру запивають із загальної посудини.

Вірянка РПЦ цілує мощі св. Івана Хрестителя, завдання волонтера – протирати скло після кожного поцілунку. Казанський собор, Санкт-Петербург, 15 березня 2020 року
Вірянка РПЦ цілує мощі св. Івана Хрестителя, завдання волонтера – протирати скло після кожного поцілунку. Казанський собор, Санкт-Петербург, 15 березня 2020 року

Більшість вірян кажуть, що небезпеки ніякої не відчувають і коронавірусу не бояться:

– Не боюся! Тому що Матір Божа зі мною.

– Який коронавірус? Про що ви говорите? Подивіться – все порожньо, жодних китайців, дуже все чудово. Масок ми не носимо, тож нас Іоанн захищає, Богородиця.

– Це все божественно, це прекрасно, що я сюди потрапила. Я дякую Богові. Рада, що так багато молоді. Я просто вийшла в такому стані, що жити хочеться!

Більшість відвідувачів храму – люди старшого віку. Якраз вони перебувають у групі ризику. Смертність від коронавірусу серед пацієнтів, старших ніж вісімдесят років – вища за 14%.

Як поводити себе вірянам, щоб не заразитися коронавірусом, у Священному синоді вирішили ще 11 березня. Людям запропонували самостійно оцінити власне здоров'я і, якщо є тривожні симптоми, замислитися, чим це загрожує іншим прихожанам. Тим же, хто вирішить прийти в храм, слід враховувати епідеміологічну обстановку в світі.

«У храмах проводиться регулярне вологе прибирання, кіоти ікон і святинь, включно з ковчегами з мощами, протираються регулярно спеціальними антисептичними розчинами. В той же час людей, які приходять до храму, також інформують священнослужителі про те, що немає ніякої обов'язковості, ніхто не примушує нікого прикладатися губами, щоб вшанувати святиню», – зазначила керівник сектора комунікацій інформаційного відділу Санкт-Петербурзької єпархії Наталія Родоманова.

Невдовзі в Петербурзькій єпархії обіцяють написати додаткові правила. Інформацію опублікують на сайті метрополії.

Відео телеканалу «Настоящее время»:

У Росії, за офіційними даними на 18 березня, захворіли на коронавірус 147 людей, вилікувалися 8.

Оригінал публікації на сайті телеканалу «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG