Доступність посилання

ТОП новини

Про коронавірус закликають не жартувати навіть 1 квітня, а подекуди погрожують в’язницею


Уряди низки країн, повідомляє агентство Reuters, застерігають громадян від першоквітневих жартів, пов’язаних з коронавірусом, наголошуючи, що поширення неправдивої інформації та чуток може ускладнити ситуацію.

Деякі великі компанії цього року взагалі відмовилися від традиції 1 квітня поширювати жарти.

З цієї нагоди є більш і менш серйозні оцінки першоквітневої традиції у часи, коли новини заповнені даними про поширення смертельної хвороби.

Є потреба у нешкідливих розвагах, які можуть викликати усмішку

Американське інтернет-видання Slate схвально відгукується про те, що керівництво великих корпорацій від жартів відмовляється.

«Навіть у кращі весняні часи було жахливо, коли багато компаній намагалися демонструвати почуття гумору і давали завдання своїм маркетологам розробляти жарти для тих, хто здуру підписався на їхні розсилки електронних повідомлень», – йдеться в саркастичній першоквітневий статті Slate.

Серед корпорацій, які цього року відмовилися від жартів 1 квітня – компанія Google, яка раніше підтримувала традицію.

Але в газеті New York Post, яка виходить у найбільш ураженому коронавірусом американському місті, підкреслюють, що саме тепер «є потреба у нешкідливих розвагах, які викликають усмішку».

Нью-Йоркська газета навіть пропонує список жартів, жоден з яких не пов’язаних з коронавірусом.

В’язниця за погані жарти

У Таїланді уряд повідомив через Twitter, що жарти про вірус можуть тягнути за собою покарання ув’язненням на терміни до 5 років.

«Закон забороняє поширювати фальшиві повідомлення про зараження COVID-19», – підкреслено у повідомленні.

Залишимо жарти на квітень наступного року
Google

Президент Тайваню Цай Інвень скористалася Facebook, щоб попросити людей не жартувати про вірус.

Вона також додала, що поширювачі чуток і фальшивої інформації можуть бути покарані трьома роками ув’язнення і штрафом на суму близько 99 тисяч американських доларів.

В індійському штаті Махараштра служба кібербезпеки оголосила, що подаватиме в суд на кожного, хто 1 квітня буде поширювати фальшиві новини.

«Уряд штату не дозволить нікому поширювати чутки або паніку щодо коронавірусу», – написав у Twitter урядовець штату Аніл Дешмук.

Під гаслом «Корона – це не жарт» Міністерство охорони здоров’я Німеччини також закликало громадськість утриматися від вигадування жартів про вірус.

«Інфодемія»

Оскільки зараз багато людей читають новини в інтернеті, зростають побоювання, що жарти можуть поширювати дезінформацію.

Ще до першого квітня мережею ширилися вигадки щодо того, як люди можуть заразитися або позбутися COVID-19; зокрема, твердження про те, що треба пити коров`ячу сечу або спати з посіченою цибулею.

Всесвітня організація охорони здоров’я назвала це «інфодемією», що може сприяти поширенню вірусу серед найбільш вразливих людей.

Google оголосив, що скасовує свою першоквітневу традицію «з поваги до тих, хто бореться з пандемією COVID-19».

«Наше головне завдання зараз – допомагати людям, тому залишимо жарти на квітень наступного року, який безсумнівно буде веселішим за цей», – сказано у листі до працівників Google.

У минулі роки Google жартував, виставляючи вигадані оголошення про набір на роботу в дослідницькому центрі на місяці і, наприклад, повідомляючи, що використовує тренованих голубів для перевірки сторінок в інтернеті.

Британська компанія Taylor Herring, яка консультує у питаннях реклами і зв’язків з громадськістю, радить цього року відмовитися від жартів.

«Головна порада компаніям, які готуються жартувати першого квітня – просто скасуйте свої плани», – радять консультанти.

XS
SM
MD
LG