Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан може запровадити кримінальну відповідальність за «пропаганду» ЛГБТ


Учасники «Маршу рівності» в Києві, 2019 рік
Учасники «Маршу рівності» в Києві, 2019 рік

Депутати мажилісу, нижньої палати парламенту Казахстану від партії влади «Аманат» Єділ Жанбиршин і Самат Мусабаєв запропонували запровадити кримінальну відповідальність за «пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин».

Поправка такого змісту зʼявилася в проєкті закону «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів з питань мас-медіа». Частину 1 статті 174 Кримінального кодексу («Розпалювання соціальної, національної, родової, расової, станової чи релігійної ворожнечі») пропонується доповнити словами «в тому числі шляхом пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин».

Крім того, депутати пропонують у законі «Про порядок організації та проведення мирних зборів» зазначити, що «пропаганда нетрадиційних сексуальних відносин» може стати підставою, через яку місцева влада може відмовити у проведенні мітингу або пікету.

Пропозиція парламентаріїв внесена на розгляд робочої групи. Ініціатори посилаються на статтю 1 Кодексу про шлюб та сімʼю, де йдеться, що «шлюбом (подружжям) чинне законодавство Казахстану визнає рівноправний союз між чоловіком та жінкою».

Жанбиршин і Мусабаєв вважають, що для казахстанського суспільства традиційна сімʼя – це союз чоловіка та жінки і їхні діти, в тому числі усиновлені. «Тому необхідно заборонити пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин», – цитує казахстанське видання «Власть» слова депутатів.

У лютому 2024 року президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав поправки, які забороняють представникам ЛГБТ усиновлювати дітей або ставати їхніми наставниками. Казахстанські правозахисники тоді завили, що влада країни вирішила діяти за російським зразком і розгортає кампанію з демонізації ЛГБТ-людей.

Форум

XS
SM
MD
LG