Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан: суд засудив до умовного ув’язнення пенсіонерку, яка критикувала агресію Росії проти України


Каліма Джапарова провела під вартою близько семи місяців
Каліма Джапарова провела під вартою близько семи місяців

Пенсіонерку з казахського міста Шимкент Каліму Джапарову, звинувачену в розпалюванні національної ворожнечі, звільнили з-під варти у залі суду. Суд призначив їй два роки обмеження волі, передає місцева служба Радіо Свобода.

Джапарова сказала Радіо Азаттик, що не погоджується з рішенням суду і має намір його оскаржити. Раніше вона просила суд виправдати її. У суді після оголошення їй вироку пенсіонерка вигукнула «Україна жасасин!» («Слава Україні!»).

Суд ухвалив зарахувати час перебування під вартою з розрахунку один день за два дні обмеження волі. Пенсіонерка провела під вартою близько семи місяців. На дебатах у суді прокурор просив для неї чотири роки колонії. Суддя Мадіяр Абдірасілов сьогодні заявив, що при обранні міри покарання врахував вік (63 роки) та стан здоров’я жінки.

Згідно з обвинуваченням, у 2020 та 2023 роках Джапарова в громадському транспорті вимовляла слова, що висловлюють ворожість до представників російської національності. Зокрема, засуджуючи російську військову агресію щодо України, вона використала слово «фашисти», фразу «смерть окупантам», та допустила «навмисні дії, спрямовані на образу національної честі та гідності».

Читайте також: Казахстан посилив перевірки мігрантів із інших країн Центральної Азії

Із заявою до поліції звернулася місцева жителька Ада Ліпінська, надавши як доказ відеозапис торішнього інциденту. Ліпінська пізніше заявила, що не проти того, аби справу припинили.

У ході розслідування слідчі знайшли докази того, що у 2020 році Джапарова вчиняла аналогічні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі, та долучили їх до кримінальної справи.

«Кримінальна справа, порушена за статтею «Розпалювання соціальної, національної, родової, расової, станової чи релігійної ворожнечі» КК, є злочином екстремістської спрямованості. За законом, судове слідство проводиться без заяви потерпілого», – сказав сьогодні суддя Абдірасілов, роз’яснюючи рішення.

Під час дебатів у суді Каліма Джапарова відкинула висунуте їй звинувачення і заявила, що «лише засудила напад російських окупантів на Україну». Вона просила суд винести виправдувальний вирок та звільнити її із зали суду.

Читайте також: Казахстан: суд заарештував колишнього очільника МВС. Він був на посаді під час заворушень 2022 року

У квітні група казахстанських правозахисників включила Джапарову і ще кілька людей у складений ними «список політв’язнів». Як зазначали правозахисники, Джапарова неодноразово висловлювала публічно свою думку на тему війни Росії в Україні, засуджуючи окупацію територій та атаки проти мирного населення. 2020 року до неї приходила поліція і проводила бесіду з вимогою припинити висловлювати думку з питання про взаємини Росії та України.

22 лютого 2020 року, коли дві опозиційні групи в Казахстані закликали до протестів проти влади, Джапарова з’явилася перед парком Незалежності в Шимкенті, де разом із кількома активістами була затримана.

Форум

XS
SM
MD
LG