Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін про суд по MH17: мова йде про те, щоб покарати безпосередньо тих, хто виконував злочинні накази


Павло Клімкін: політично й морально на лаві підсудних є Росія
Павло Клімкін: політично й морально на лаві підсудних є Росія

Процес у справі щодо збиття рейсу MH17, який почався у Гаазькому окружному суді, має на меті покарати безпосередньо тих, хто виконував злочинні накази. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Те, що ми робимо у міжнародному суді в Гаазі в рамках Конвенції про заборону фінансування тероризму, ця трагедія – теж частина (справи – ред.), але там ми намагаємося довести, що Росія власне є спонсором цього тероризму як країна. А тут мова йде про те, щоб покарати безпосередньо тих, хто виконував ці злочинні накази. Тобто ці два рівня мають бути обов’язково паралельно. Знову таки, сьогодні – чотири людини, буде більше на лаві підсудних, але політично й морально на лаві підсудних є Росія. Це всім прекрасно зрозуміло», – зазначив колишній глава МЗС.

Пасажирський літак «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Всі загинули.

19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та застосування ракетного комплексу «Бук», з якого збили літак.

Підозрювані:

  • так званий «ексміністр оборони» угруповання «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков) (Росія);
  • полковник ГРУ Генерального штабу Збройних сил РФ, голова так званого «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський (Росія);
  • заступник голови так званого «ГРУ ДНР» Олег Пулатов (Росія);
  • Леонід Харченко (Україна), який воював на боці угруповання «ДНР».

Підозрюваних оголошено в міжнародний розшук.

XS
SM
MD
LG