Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: У Гаазі розпочинається судовий процес у справі MH17


 Генпрокурор Нідерландів Фред Вестербек під час презентації звіту міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) щодо справи збитого російською установкою «Бук» пасажирського літака рейсу МН17. Нідерланди, 19 червня 2019 року
Генпрокурор Нідерландів Фред Вестербек під час презентації звіту міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) щодо справи збитого російською установкою «Бук» пасажирського літака рейсу МН17. Нідерланди, 19 червня 2019 року

У Гаазі розпочинається судове слухання у справі MH17

Сьогодні, 9 березня, в Гаазі (Нідерланди) розпочнеться судове слухання у справі MH17. Судовий процес проходитиме у країні, громадян якої було найбільше на борту літака «Малайзійських авіаліній».

В Офісі генпрокурора України повідомили, що очолив українську команду у міжнародній слідчій групі в справі MH17 заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов, а всього від ОГП до групи увійшли 4 представники.

Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що на суді у справі буде встановлена справедливість, а винні будуть покарані. А в США заявили, що довіряють правосуддю Нідерландів у цій справі.

Бойовики «ДНР» позбавили українську мову статусу «державної» на підконтрольній їм території

Угруповання «ДНР» вирішило, що українська мова більше не матиме статусу «державної» на частині Донецької області, яку контролюють російські гібридні сили. Як повідомляють місцеві ресурси, таке рішення на пропозицію ватажка угруповання Дениса Пушиліна внесли до «конституції» «депутати» так званої «Народної ради ДНР». Російська мова стала єдиною «державною» на окупованій частині Донеччини.

Дотепер на території, контрольованій підтримуваними Росією бойовиками, українська мова формально зберігала статус державної.

Рішення «Народної ради» остаточно знищує міф про «переслідування» російської мови на Донбасі. А також свідчить про те, що Володимир Путін не закінчить війни проти України ані через рік, як про це мріє Володимир Зеленський, ані через п’ять років, наголошує журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода Віталій Портников. Більше про це читайте за лінком.

Зеленський про зміну уряду, олігархів і завершення війни

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю двом міжнародним виданням Bloomberg і The Guardian. Публікуємо його тези:

Олександр Турчинов: «Я доручив вибити російський спецназ у Сімферополі»

До шостої річниці російської анексії Криму публікуємо інтерв'ю з Олександром Турчиновим ‒ ексспікером Верховної Ради України, який після втечі експрезидента України Віктора Януковича з країни виконував обов'язки глави держави. З лютого до травня 2014 року Олександр Турчинов був верховним головнокомандувачем і від нього залежало ухвалення основних рішень під час початку військової операції Росії із захоплення Криму, а згодом і регіонів Донбасу. І саме йому адресують численні звинувачення учасники тих подій і спостерігачі.

Колись виходець із діаспори може стати президентом України – посол Шевченко

Після змін в уряді й рокіровки між Вадимом Пристайком і Дмитром Кулебою на посадах віцепрем’єра та голови МЗС зовнішній курс України не міняється. Це відзначив в інтерв’ю Радіо Свобода посол України в Канаді Андрій Шевченко. Посол відповів на запитання про розподіл повноважень у трикутнику Пристайко-Кулеба і глава Офісу президента Андрій Єрмак, який активно займається зовнішньою політикою. Також Шевченко вважає, що у політичному шляху Володимира Зеленського і прем’єра Канади Джастіна Трюдо є чимало спільного. Стосовно двох держав посол констатував, що залишаються проблеми з наданням Канадою віз українцям. Хоча загалом співпраця добра. Зокрема, за 5 років канадські військові тренували понад 14 тисяч українських вояків. Шевченко не виключив, що через певний час виходець із діаспори стане президентом України.

«Терористи Гюлена» в Україні. Чого хоче Ердоган від Зеленського?

Президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган має ворога — проповідника ісламу Фетхуллаха Гюлена. Ердоган вважає, що саме Гюлен стояв за спробою державного перевороту в Туреччині у 2016 році. Арештувавши усіх «гюленістів» вдома, Ердоган став їздити по світу і переконувати лідерів різних країн закрити школи, які Анкара пов'язує з Гюленом. У лютому президент Туреччини мав таку розмову і з Володимиром Зеленським і навіть «назвав конкретні прізвища». Сашко Шевченко та Михайло Штекель вирушили безпосередньо у ці школи, аби дізнатися, чи справедливі звинувачення Анкари.

Коронавірус: новини за вихідні

  • Депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Олег Волошин заявив, що результат його тесту на коронавірус – негативний.
  • У Молдові підтвердили перший випадок зараження коронавірусом.
  • Італія закриває Ломбардію й інші регіони через коронавірус.
  • Іран повідомив про 49 нових смертей від коронавірусу і зупинив авіарейси в Європу.
  • Папа Франциск порушив багатовікову традицію і звернувся до вірян через інтернет-трансляцію. Випадок інфікування коронавірусом днями зафіксували і у Ватикані.

Жінки проти поборників «традиційних цінностей». Репортаж із Маршу Жінок у Києві

У центрі Києва 8 березня відбулася акція «Марш жінок», учасники якої вимагали від депутатів ратифікувати Стамбульську конвенцію і виступали за гендерну рівність у суспільстві. Демонстранти зібралися на Михайлівській площі і пройшли ходою до Поштової площі. Учасники й учасниці маршу тримали в руках плакати з написами «Різні, але рівні», «Жінкам – рівне представництво у владі», «Дискримінація коштує дорого», «Рівність – традиційна цінність». У поліції повідомили, що в ході взяли участь близько двох тисяч людей.

Демонстранти не забули і про права чоловіків на участь в піклуванні про дитину
Демонстранти не забули і про права чоловіків на участь в піклуванні про дитину

Одночасно відбувалася також акція супротивників фемінізму. Дві акції розділяв кордон поліції. Про це та інше детальніше у фоторепортажі Радіо Свобода.

Поради собі у молодому віці: жінки з різних країн світу висловлюють свої думки

Радіо Свобода запитало успішних жінок із різних країн, які поради вони дали б собі, коли вони були молодими. Жінки із 13 країн поділилися своїми думками.

«Я би порадила сама собі проживати кожен день, як останній. Наповнювати кожну хвилинку свого життя сенсом», – сказала ветеран війни Галина Алмазова.

Цінуймо одне одного, незалежно від статі і позначки у календарі!​

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG