Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: справа проти Купріяновича загрожує демократії в Польщі загалом


Григорія Купріяновича звинувачують в зневазі до польського народу за згадку про каральну операцію Армії Крайової.
Григорія Купріяновича звинувачують в зневазі до польського народу за згадку про каральну операцію Армії Крайової.

Голова міністерства закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував кримінальне провадження проти лідера української громади в Польщі Григорія Купріяновича.

Купріяновича звинувачують в тому, що він начебто порушив статтю Кримінального кодексу Польщі «про зневагу польського народу» та закон про польський Інститут національної пам’яті, згадавши про українців-жертв каральної операції Армії Крайової в Сагрині в березні 1944 року.

За різними даними, тоді польські загони вбили від 800 до 1240 мешканців села, переважно українців, більшість із яких становили жінки та діти.

На думку міністра, Купріяновича переслідують за те, що він «озвучив давно відомі факти, які досі нікому навіть на думку не спадало заперечувати».

Читайте також: «Чи винен дизайнер? Про історичну помилку канцелярії прем’єра Польщі»

Проте останні нововведення в польському законодавстві, додає Клімкін, дають змогу переслідувати тих, хто згадує про злочини поляків протягом спільної українсько-польської історії.

Дипломат побоюється, що наступ на свободу слова стосовно цієї теми може бути ознакою подальших утисків демократії загалом, і закликає прибічників демократичних цінностей в Польщі реагувати на нього.

«Громадянське суспільство Польщі має серйозні підстави для тривоги. Саме такі поодинокі прецеденти, які трапляються десь у регіонах, а до того ж спрямовані проти представника національної меншини, неодноразово ставали в різних країнах початком широкого наступу на демократію», – зауважує Клімкін.

Він висловив надію, що демократична польська громадськість висловиться на захист Купріяновича. Водночас позов люблінського воєводи Пшемислава Чарнка проти українського історика вважає «спробою регіонального політика заробити дешеву популярність на роздмухуванні міжнаціонального скандалу».

Чарнек заявив про необхідність притягнути Купріяновича до кримінальної відповідальності 12 липня. Він звинувачує громадського діяча в «зневазі до польського народу» та порушенні так званого «антибандерівського закону».

Читайте також: «Порошенко закликав Дуду змінити польський «антибандерівський» закон»

Зокрема, виступаючи в Сагрині, Купріянович заявив наступне:

«74 роки тому загинули тут громадяни Республіки Польща – православні українці, мешканці цієї землі, на якій століттями жили їхні предки. Загинули вони від рук інших громадян Республіки Польща, тому що говорили іншою мовою, ніж більшість, та були іншої віри. Той злочин проти людяності здійснили члени польської нації – партизани Армії крайової, що були солдатами польської підпільної держави».

Чарнек назвав ці слова «скандальними», а акцію пам’яті в Сагрині – «провокацією». Слідство у справі проти Купріяновича почалося 10 серпня.

16 серпня український дипломат Василь Боднар зустрівся з послом Польщі в Україні Яном Пєкло та заявив про необхідність припинити кримінальне переслідування українського історика.

XS
SM
MD
LG