Доступність посилання

ТОП новини

Південна Корея повідомила про участь росіян у підготовці запуску супутника-шпигуна КНДР


Пуск північнокорейської ракети, фото ілюстративне
Пуск північнокорейської ракети, фото ілюстративне

Російські експерти беруть участь у підготовці пуску північнокорейської ракети-носія, яка має вивести на орбіту супутник-шпигун, вважають у розвідці Південної Кореї. Це порушує міжнародні санкції, які розроблялися спільно з Москвою.

Про прибуття російських експертів до Північної Кореї повідомив 26 травня високопоставлений співрозмовник південнокорейського агентства «Рьонхап», повʼязаний із обороною Південної Кореї. За його словами, росіяни стали брати участь у космічній програмі КНДР після зустрічі президента Росії Володимира Путіна з північнокорейським лідером Кім Чен Ином у вересні 2023 року.

За словами джерела агентства, із прибуттям російських фахівців північнокорейським науковцям довелося підвищити стандарти роботи. Стверджується, що Північна Корея зараз проводить випробування там, де раніше вже робила б спробу запуску.

Японське агентство «Кіодо Цусін» повідомляє, що влада Північної Кореї попередила Токіо, що планує здійснити пуск ракети між 27 травня і 4 червня.

Офіційні особи зі США, Японії та Південної Кореї під час телефонної розмови домовилися закликати режим Кім Чен Ина скасувати пуск. Будь-який запуск із використанням технології балістичних ракет порушуватиме резолюції ООН.

Санкції Ради безпеки ООН забороняють Північній Кореї проводити ракетні випробування. Москву регулярно звинувачують у порушенні режиму санкції проти Пхеньяна після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в 2022 році. Москва це заперечує.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив у вересні, що Росія і Китай мають намір відмовитися від санкцій проти КНДР, оскільки ті ухвалювалися «у зовсім іншій геополітичній ситуації».

У березні представник Росії в ООН Василь Небензя заявив, що режим санкцій проти КНДР «відірваний від реальності». Позиція Москви не звільняє її від необхідності дотримуватися ухвалених резолюцій ООН.

Форум

XS
SM
MD
LG