Доступність посилання

ТОП новини

Токіо й Сеул запровадили санкції проти Росії і КНДР через постачання зброї


Представник прокуратури показує уламки ракети, яка, на думку правоохоронців, була виготовлена в Північній Кореї і використана під час удару по Харкову 6 січня 2024 року
Представник прокуратури показує уламки ракети, яка, на думку правоохоронців, була виготовлена в Північній Кореї і використана під час удару по Харкову 6 січня 2024 року

Японія запровадила санкції проти одного громадянина Росії, дев’яти російських і двох кіпрських юридичних осіб через постачання зброї з Північної Кореї, повідомляє японське Міністерство закордонних справ.

До списку санкцій, зокрема, внесли генерального директора російської державної авіакомпанії «224-й льотний загін» Володимира Міхейчика, а також саму авіакомпанію, військовий полігон «Ашулук» і дослідницький комплекс «Володимирівка» в Астраханській області РФ, командування військово-транспортної авіації, військово-морський ракетний комплекс у приморському селищі Дунай, «Трансморфлот». До списку також внесли дві кіпрські компанії IBEX Shipping і Azia Shipping. Їхні активи і платежі в Японії будуть заморожені.

Уряд Японії, як йдеться у пресрелізі, засуджує закупівлю Росією зброї у Північної Кореї, оскільки це є порушенням резолюцій Ради безпеки ООН, а також може призвести до подальшої ескалації ситуації в Україні.

Сьогодні ж про запровадження санкцій щодо Москви і Пхеньяну заявив Сеул. Санкції Південної Кореї торкнулися семи громадян КНДР і двох російських суден.

У МЗС Південної Кореї заявили, що санкції пов’язані з залученням осіб і суден до постачання матеріалів і фінансування північнокорейських ядерних і ракетних розробок, а також постачання російської нафти до Північної Кореї.

  • За розробку і випробування ядерної зброї Пхеньян перебуває під низкою міжнародних санкцій – не лише майже всіх країн Заходу, а й Ради безпеки ООН. Серед них – заборона торгівлі зброєю. Росія, як член ООН, зобов’язалася виконувати санкції.
  • За даними Міністерства оборони Південної Кореї, з 2022 року Росія могла закупити у Північної Кореї понад три мільйони артилерійських снарядів і понад 500 000 снарядів для реактивних установок залпового вогню. Росія, у свою чергу, може постачати КНДР технології для космічних запусків. Офіційно Москва і Пхеньян це не підтверджували.
  • У січні представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Північна Корея поставила Росії тактичні ракетні комплекси й балістичні ракети, які було використано, зокрема, під час російського обстрілу України 2 січня. Тоді Кірбі назвав постачання ракет з КНДР «істотною ескалацією, що викликає занепокоєння».
  • «Ашулук» – головний випробувальний полігон російських систем ППО, а також навчальний центр зенітно-ракетних військ.

Форум

XS
SM
MD
LG