Доступність посилання

ТОП новини

Контейнеровоз у Суецькому каналі частково вдалося зняти з мілини


Буксири продовжуватимуть роботу, щоб судно могло просунутися по каналу (фото Ever Given із супутника)
Буксири продовжуватимуть роботу, щоб судно могло просунутися по каналу (фото Ever Given із супутника)

Контейнеровоз, який кілька днів тому застряг в Суецькому каналі, частково зняли з мілини, завдяки чому є сподівання, що життєво важливий водний шлях зможе знову відкритися і зменшити відставання в глобальному судноплавстві.

Як повідомила Wall Street Journal 29 березня, голова Управління Суецьким каналом (SCA) Усама Рабі повідомив, що судно частково звільнили, і це «хороша новина».

За його словами, буксири продовжуватимуть роботу, щоб судно могло просунутися по каналу.

«Ми ще не закінчили, але справа зрушила», – додав Рабі.

Фірма Leth Agencies, яка обслуговує канали, повідомила, що аварійно-рятувальні бригади «частково зняли з мілини» судно, але не надали ніяких подробиць про те, коли судно буде повністю звільнене.

Прорив у роботах стався після інтенсивних зусиль зі штовхання і буксирування судна за допомогою 10 буксирів і прибирання піску під час припливу.

Читайте також: Суецький канал: спроби повернути Ever Given у фарватер наразі безуспішні

Зусилля зі звільнення величезного 400-метрового корабля, завантаженого тисячами контейнерів, активізувалися 28 березня, бо були задіяні додаткові буксири для проведення земляних і днопоглиблювальних робіт навколо корабля.

Як йдеться в заяві Управління Суецьким каналом (SCA), землекопи працювали над викопуванням частини берега каналу і днопоглибленням поблизу носової частини судна.

Наразі ще два додаткових буксири залучити до 10-ти інших.

Раніше єгипетська влада висловила стурбованість, що, якщо операція зі звільнення судна не вдасться, деякі з більш ніж 18 000 контейнерів на судні доведеться прибирати краном, щоб зменшити його вагу, а це потребує декількох днів і суттєво вплине на світові морські перевезення.

Ever Given, що перевозить контейнери з Азії в Європу, 23 березня застряг приблизно за 6 кілометрів на північ від входу в канал у Червоному морі.

Відтоді рух каналом зупинили. Наразі 320 суден чекають можливості пройти через канал.

Приблизно третина світового обсягу морських контейнерів щодня проходять через 193-кілометровий Суецький канал, це близько 12 відсотків від загального обсягу світової торгівлі всіма товарами.

XS
SM
MD
LG