Доступність посилання

ТОП новини

Чеський урядовець розповів, чому Залужний кілька разів був у Чехії перед повномасштабним вторгненням


1 лютого 2022 року генерал Валерій Залужний у фейсбуці дякував Чехії за матеріально-технічну допомогу ЗСУ, зокрема, за артилерійські боєприпаси і реабілітацію українських військових
1 лютого 2022 року генерал Валерій Залужний у фейсбуці дякував Чехії за матеріально-технічну допомогу ЗСУ, зокрема, за артилерійські боєприпаси і реабілітацію українських військових

Чехія відправила Україні першу реактивну систему залпового вогню на четвертий день повномасштабного вторгнення. Про це повідомив Радіо Свобода уповноважений чеського уряду з питань відновлення України Томаш Копечний, який раніше на посаді заступника міністра оборони Чехії займався співпрацею з Україною.

«До речі, її (реактивну систему залпового вогню – ред.) оплатив уряд Чеської Республіки, – сказав Томаш Копечний. – У перші дні більшість країн казали, що неможливо доставити ніякої зброї, бо росіяни розбомблять колони ракетами. Найкращим прикладом було показати їм, що це виходить з нашого заводу і на четвертий день вона вже використовується проти окупантів, проти агресорів».

Він повідомив, що Міністерство оборони Чехії почало активніше співпрацювати з Генеральним штабом України у грудні 2021 року і тому до Праги у січні і в лютому 2022 року приїздив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

«Те, що ми обговорювали, було фактично переліком обладнання, яке можна було б поставити безкоштовно, тому що воно перебувало у військових запасах чеської армії», – пояснив Копечний. На його думку, саме така взаємодія через кілька місяців після вторгнення Росії привела до того, що було створено міжнародну структуру для координації поставок озброєння Україні, відому як формат «Рамштайн».

1 лютого 2022 року генерал Валерій Залужний у фейсбуці дякував Чехії за матеріально-технічну допомогу ЗСУ, зокрема, за артилерійські боєприпаси і реабілітацію українських військових. Після повномасштабного вторгнення, у липні 2022 року, Залужний дякував Чехії і Польщі за танки, зазначивши, що Україна воює «за кожен метр нашої слов’янської землі».

30 грудня 2023 року Росія звинуватила Україну в обстрілі Бєлгорода реактивними снарядами Vampire чеського виробництва і вимагала присутності Чехії на засіданні Ради безпеки ООН про обстріл цього російського міста.


Чехія відмовилася від участі у цьому засіданні. «Чехія не буде слугувати отруєній брехнею пропаганді агресора. Коли Росія захоче обговорити у Радбезі відведення своїх окупаційних військ, ми радо прийдемо на засідання», – заявив у мережі X міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Форум

XS
SM
MD
LG