Доступність посилання

ТОП новини

Україна не перейде «червоних ліній» у реформі децентралізації – Корнієнко


Олександр Корнієнко
Олександр Корнієнко

Реформа децентралізації, публічне обговорення якої ініціювали у владній партії, стосуватиметься безпекових питань та «питання миру», однак ітиметься саме про запобіжники від сепаратизму та від імовірних спроб місцевих рад визнати зовнішні впливи. Про це заявив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, голова партії «Слуга народу» та перший заступник голови її фракції Олександр Корнієнко. Водночас він запевнив, що саме безпекові питання та територіальна цілісність України є незмінними «червоними лініями» у процесі децентралізації.

«Червоні лінії – незмінні, і вони є зрозумілими. Це безпекові питання. Ми хочемо провести цей дискурс із представниками місцевої влади, щодо того, як державі забезпечувати безпековий компонент у разі, якщо місцеві ради ухвалюють рішення, які суперечать Конституції та загрожують територіальній цілісності. Наприклад, якщо якась місцева рада Х ухвалює рішення від’єднатися від області, приєднатися до іншої країни, підтримати лідерів інших країн тощо. Які мають щодо цього запобіжники крім вже існуючих? Ми знаємо, що діють певні запобіжники, ідеться про роботу правоохоронних органів, зокрема, служби безпеки. Ми маємо певний досвід і знаємо, як це працювало або не працювало», – говорить Олександр Корнієнко, посилаючись на проросійські виступи в українських регіонах у 2014 році, синхронно з якими відбулася російська окупація Криму і Донбасу.

У Києві обговорюють продовження децентралізації та зміни до Конституції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Під час дискусії було згадане «питання миру» як один із аспектів реформи децентралізації. Олександр Корнієнко запевнив, що йдеться не про якісь особливі преференції для окупованих територій, а про запобіжники від можливих анексій, нових спроб окупації та проявів сепаратизму.

«Коли модератори (дискусії) кажуть про питання миру, вони теж мають на увазі передовсім безпековий фактор. Як реалізувати це все під час децентралізації, надаючи місцевому самоврядування всі права, які треба додати (відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування та європейських практик), але при цьому зберігаючи мир і безпеку всередині нашої країни», – пояснив лідер владної партії.

Частина учасників дискусії погоджуються з цією думкою, наголошуючи, що випадки сепаратизму стали можливими через відсутність тих запобіжників, які нині обговорюються.

25 лютого з ініціативи партії «Слуга народу» розпочалося обговорення продовження реформи децентралізації в Україні. На першому етапі, в Києві, до дискусії долучилися представники частини парламентських фракцій, іноземні дипломати, представники територіальних громад та їхніх об’єднань. З 27 лютого до 4 березня обговорення проведуть у кількох регіонах: організатори запланували цикл зустрічей на місцях для представників місцевого самоврядування, громадськості, експертів та активістів за участю народних депутатів від мажоритарних округів.

Результати цього обговорення мають намір покласти в основу змін до Конституції України в частині децентралізації.

Раніше президент України Володимир Зеленський відкликав поданий ним раніше проєкт закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» (реєстраційний номер 2598) і анонсував, що законопроєкт доопрацюють.

XS
SM
MD
LG