Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС повідомили, як повертатися до України через закритий кордон


КПП «Дорогуськ» на кордоні з Польщею, 27 березня 2020 року. Того дня повернутися до України ще можна було пішки, з 28 березня – тільки автом
КПП «Дорогуськ» на кордоні з Польщею, 27 березня 2020 року. Того дня повернутися до України ще можна було пішки, з 28 березня – тільки автом

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, як громадяни і постійні мешканці України можуть повернутися до країни за нинішніх умов, коли українські кордони закриті для перетину.

Як повідомили в спеціальному телеґрам-каналі МЗС для інформування в час пандемії, це буде можливо тільки автотранспортом.

При цьому в міністерстві наголосили, що ситуація змінюється дуже динамічно, тому варто слідкувати за оновленнями інформації, зокрема на сайті Державної митної служби щодо контрольно-пропускних пунктів, на яких буде можливий перетин кордону.

Також в МЗС радять при плануванні поїздки зв’язуватися з відповідним консульством України.

Станом на 28 березня, мовиться в повідомленні, до України можна доїхати: з Німеччини, Австрії, Чехії через транзитний коридор через Австрію й Угорщину, тільки визначеними автотрасами і в визначений час; із Литви й Латвії – лише через Білорусь; із Сербії можливий транзит через Румунію – але для цього посольство України в Румунії має завчасно попередити румунську владу нотою з переліком подорожніх.

Із країн, які безпосередньо межують із Україною, – Білорусі, Росії, Молдови, Словаччини, Румунії, Польщі, – в’їзд можливий через КПП, які позначені зеленим на інтерактивній карті Державної митної служби.

При цьому в МЗС закликають суворо дотримуватися всіх запобіжних заходів, зокрема режиму самоізоляції після прибуття в Україну, відповідно до інструкції МОЗ.

«Якщо у вас є можливість залишитися у країні вашого теперішнього перебування, будь ласка, зважте усі ризики. Ваша відповідальна поведінка може зберегти ваше здоров’я і життя людей, що навколо», – додали в МЗС.

Увечері 26 березня президент України Володимир Зеленський заявив у черговому відеоролику, що Україна до кінця доби 27 березня повністю закриє державний кордон на в’їзд і виїзд через поширення коронавірусної інфекції. За його словами, цілком буде припинене пасажирське сполучення з зарубіжними країнами. Про громадян України, які залишаться за кордоном, дбатимуть дипломатичні представництва та українські діаспори.

Міністерство закордонних справ України 27 вересня уточнило, що громадяни і іноземці з правом на мешкання в Україні зможуть і далі повертатися до країни, перетинаючи кордон на в’їзд автомобільним транспортом.

Через оголошення 27 вересня на західних кордонах України утворилися багатотисячні черги охочих повернутися додому до закриття кордону.

В Україні на цей час офіційно підтверджені 311 випадків коронавірусного захворювання COVID-19, із них 8 людей померли, 5 уже вилікувались.

Загалом у світі, за даними Центру даних про коронавірус Університету імені Джонза Гопкінза у США, на цей час підтверджені 622 450 випадків коронавірусного захворювання, з них 28 793 людини від нього померли, 134 539 уже видужали.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG