Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін і влада Києва пояснили, де треба ходити в масках


Кабінет міністрів України пояснив, де, відповідно до останньої постанови уряду, необхідно перебувати тільки в масках; київська міська влада видала до цього свої вказівки.

Пресова служба уряду оприлюднила роз’яснення до постанови від 2 квітня, яка, серед іншого, вимагає перебувати в масці чи респіраторі «в усіх громадських місцях».

«Громадське місце – частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під’їзди, підземні переходи, парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше). Але! Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади», – наголошено в поясненні.

Як приклад наведений Київ, де до громадських місць належать також зупинки громадського транспорту і 50-метрова зона навколо них; церкви і 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди та ринки; кінотеатри і прилегла до них територія; тощо.

«Тому ми наполегливо рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, бо у будь-який момент можете опинитись на території, яка підпадає під визначення «громадське місце», – наголосили в уряді.

Тим часом у Києві розпорядженням керівника робіт із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації поняття «громадське місце» з огляду на необхідність мати на собі маску або респіратор (у тому числі виготовлені самостійно) розширено ще більше.

Новий перелік залічує до громадських місць у Києві практично все, що є поза межами житла:

  • території загального користування (парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури і відпочинку, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики; майдани, площі, бульвари, проспекти; вулиці, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки; підземні переходи; пляжі; кладовища; інші території загального користування);
  • приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ, підприємств, установ і організацій (зокрема, але не виключно: заклади торгівлі, надання послуг, тощо) усіх форм власності, готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, гуртожитків, вокзалів та аеропортів;
  • транспорт (в тому числі який працює в режимі регулярних спеціальних перевезень), зупинки громадського транспорту;
  • прибудинкові території; території будівель та споруд інженерного захисту територій; території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

Відповідно до рішень влади, за порушення правил карантину, серед яких і відсутність маски в громадському місці, накладається адміністративний штраф на суму від 17 тисяч гривень до 34 тисяч гривень, можлива й кримінальна відповідальність.

XS
SM
MD
LG