Доступність посилання

ТОП новини

В Одеській області зафіксували три підозри на коронавірус, жодна не підтвердилась – МОЗ


Температурний скринінг став одним з основних методів перевірки для громадян, які прибувають з-за кордону
Температурний скринінг став одним з основних методів перевірки для громадян, які прибувають з-за кордону

В Одеській області з початку світової епідемії коронавірусу COVID-19 було зафіксовано три підозри на новий вірус – жодна не підтвердилась. Як повідомив Радіо Свобода директор Одеського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я Віталій Гончаров, одну людину з підозрою на коронавірус виявили в аеропорту Одеси, ще двоє – звернулись самостійно.

З 26 лютого на одеському летовищі почали перевіряти усіх пасажирів, що прибувають в місто, і не тільки з тих країн, де зафіксовані випадки коронавірусу, – перевіряють також пасажирів і внутрішніх авіарейсів.

«У випадку підозри захворіння на коронавірус людина буде ізольована і здійснюватиметься відбір матеріалу для проб спочатку на грип та ГРВІ. Ці матеріали будуть доставлені в імуновірусологічну лабораторію Одеського обласного лабораторного центру з метою виключення коронавірусу. Якщо будуть клінічні симптоми і анамнез буде свідчити про наявність, і перебування в країнах, де зареєстровані випадки на коронавірус, матеріал буде доставлений в Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я в Києві, в центральну референслабораторію», – зазначив Гончаров.

Він додав, що для дослідження на грип та ГРВІ потрібна одна доба, а на перевірку матеріалу на коронавірус – близько 2-3 днів.

«Людей, які прибувають з потенційно небезпечних країн, зокрема Китаю, ми опитуємо, беремо домашні адреси і телефони – проводимо епіднагляд. Є й інші симптоми – кашель, пітливість, задишка, блідий вигляд, слабкість – цілий комплекс, крім температури. Ми їх досліджуємо і виявляємо», – зазначив лікар-епідеміолог санітарно-карантинного відділу аеропорту «Одесса» Ігор Гринчук.

Наразі перевірки в пунктах пропуску проводять відносно всіх, хто прибув з країн, де є підтверджені захворювання на коронавірус та перетинає український кордон. Проте, за словами начальника відділу організації прикордонного контролю південного регіонального управління ДПСУ Олега Кухтея, наразі на автомобільних та залізничних прикордонних пунктах пропуску немає медичних спеціалістів.

«Прикордонники проводять температурний скринінг, опитування і візуальний огляд всіх, хто перетинає український кордон. Якщо температура вище ніж 38 градусів, тоді ми маємо запросити медичних працівників для експертної оцінки. На залізничних і автомобільних пунктів пропуску зараз немає медичних спеціалістів, раніше там працював санітарно-карантинний контроль», – заявив Кухтей.

Він також припустив, що тепер цей контроль можуть відновити.

В Україні наразі не зареєстровано жодного випадку захворювання на новий коронавірус. Водночас в Італії на коронавірус захворіла 26-річна українка.

Кількість випадків зараження новим коронавірусом станом на 27 лютого сягнула 82 164, майже 33 тисячі одужали.

XS
SM
MD
LG