Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус: МОЗ та РНБО відреагували на заяви про буцімто «неперевірені» тест-системи


Днями ВООЗ передала Україні 30 наборів реагентів для тестування на COVID-19
Днями ВООЗ передала Україні 30 наборів реагентів для тестування на COVID-19

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що нині в Україні застосовуються тільки ті тест-системи для виявлення нового коронавірусу, які країна отримала від Всесвітньої організації охорони здоров’я.

«В нас є тільки ті тест-системи в Центрі громадського здоров’я, які були передані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, і до них реагенти. За інші тест-системи ми не відповідаємо», – заявили в коментарі Радіо Свобода у прес-службі Міністерства охорони здоров’я.

Водночас секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов в коментарі Радіо Свобода заявив, що відомство не встановлює жодних рекомендацій, які тест-системи обрати, і які держава має закуповувати.

«Рада нацбезпеки і оборони не може ані закуповувати, ані рекомендувати комусь всі ці речі (тест-системи і реагенти до них – ред.), розумієте, у нас зовсім інші функції, і коли хтось вважає, що РНБО закуповує якість тест-системи, то це повна нісенітниця», – сказав Олексій Данілов.

Таким чином він прокоментував повідомлення народної депутатки від партії «Голос» Олександри Устінової, яка раніше у фейсбуці написала, що Україна «збирається тестувати громадян на коронавірус неперевіреними тест-системами російського походження». Устінова розмістила у мережі допис із рішенням РНБО за підписом, зокрема, секретаря РНБО Олексія Данілова.

«Всі пропустили рішення РНБО по коронавірусу в Україні, в якому чорним по білому написана назва компанії, в якої збираються закуповувати тест-системи для українців, начебто українського походження. От тільки в рішенні РНБО спеціально зроблені помилки в назві компанії та прізвищі керівника, щоб ніхто не зміг знайти, хто це і де це. Замість Діаген, написали Діоген, а замість Яриш – Ярош. Це було зроблено, щоб ніхто не зміг знайти компанію, яка буде виробляти начебто вітчизняні тест-системи для діагностики коронавірусу», – написала депутатка.

Устінова заявила про намагання «втюхати нікому невідомі непротестовані системи російського походження, від компанії, яка ніколи таким не займалася і має російський слід».

Данілов у коментарі Радіо Свобода наполіг, що РНБО керується тим, що «ті системи, на яких сьогодні йдуть тестування, мають бути зареєстровані у відповідний спосіб в українській системі координат».

«І одна, і інша інституція (Інститут молекулярної та генетики НАН України та ТОВ «Діаген» – ред.) це зробили, вони є зареєстровані, а українська депутатка цього не пише», – заявив Данілов.

Він додав, що у будь-якому разі рішення РНБО є указом президента, а з цього приводу Володимир Зеленський нічого не підписував.

«Рішення Ради нацбезпеки і оборони – це указ президента. Якщо ви знайдете указ президента з цього приводу, я хочу на нього подивитися», – сказав Олексій Данілов.

24 лютого Міністерство охорони здоров’я повідомило, що ВООЗ передала Центру громадського здоров’я України 30 наборів реагентів для тестування на новий коронавірус (COVID-19). Повідомлялося, що набори містять приблизно 3000 реакцій, чого має вистачити для дослідження на захворювання більше 950-ти людей. Згідно з повідомленнями, зразки від пацієнтів з підозрою на коронавірус направлятимуться у Київ у лабораторію Центру громадського здоров’я. За даними МОЗ, від моменту отримання зразка лабораторією в середньому необхідно 5-7 годин для визначення результату.

Кількість випадків зараження новим коронавірусом у світі станом на 26 лютого сягнула 81 002, понад 30 тисяч одужали. Про це свідчать дані Центру системних досліджень при Університеті Джона Гопкінса. Число летальних випадків зросло до 2762. В Україні, за офіційними даними, наразі жодного випадку захворювання не зафіксовано.

XS
SM
MD
LG