Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі відкидають ідею розслідування вбивства Нємцова з участю ОБСЄ


Місце вбивства Бориса Нємцова в центрі Москви, жовтень 2019 року
Місце вбивства Бориса Нємцова в центрі Москви, жовтень 2019 року

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що міжнародне розслідування вбивства Нємцова на території Росії неможливе, тому що за російськими законами цим можуть займатися тільки російські слідчі органи.

«У нас є наше законодавство. За нашим законодавством розслідуванням займаються слідчі органи Росії. І ніякі міжнародні розслідування на території Російської Федерації здійснюватися не можуть і не повинні», – заявив журналістам Пєсков.

Раніше в Міністерстві закордонних справ Росії відмовилися надати Організації з безпеки та співробітництва в Європі матеріали розслідування вбивства Нємцова. У відомстві послалися на обмеження, пов’язані з державною таємницею. Водночас родичі вбитого опозиціонера заперечують наявність матеріалів, які становлять держтаємницю, у справі.

Читайте також: ОБСЄ закликала Росію відновити розслідування убивства Нємцова​

20 лютого на сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні презентували спеціальну доповідь про розслідування вбивства Бориса Нємцова. Її підготувала віцеголова асамблеї Маргарета Седерфельт.

Доповідь аналізує хід офіційного російського розслідування та суду за цією справою, а також містить пряму рекомендацію країнам Європейського союзу запровадити персональні санкції щодо людей, причетних до вбивства Нємцова.

Автори доповіді відповіли, що безкарність для організаторів та замовників злочину – це результат відсутності політичної волі російського керівництва, яка приховує справжні мотиви вбивства Нємцова.

Читайте також: У столиці Росії влада узгодила ходу пам’яті Нємцова​

Віце-спікер російської Державної думи Петро Толстой назвав доповідь «дуже політизованою». Раніше російська влада відмовилася від будь-якої співпраці з авторами документу.

Опозиціонер Борис Нємцов, один із символів антипутінського протестного руху в Росії, був убитий в центрі Москви в лютому 2015 року. За його вбивство відбувають покарання п'ятеро уродженців Чечні, але адвокати, які представляють інтереси родини Нємцова, неодноразово заявляли, що замовник злочину так і не названий. Влада президента Володимира Путіна не дає можливості провести повноцінне розслідування. Вбивство опозиційного політика викликало серію протестів по всій Росії: їхнім основним гаслом стало «Я не боюся».

XS
SM
MD
LG