Доступність посилання

ТОП новини

Генконсульство України хоче організувати допомогу для ув'язнених у Росії кримчан


Генкосульство запланувало організацію матеріальної допомоги фігурантам, яку вони зможуть використовувати на придбання продуктів та засобів гігієни
Генкосульство запланувало організацію матеріальної допомоги фігурантам, яку вони зможуть використовувати на придбання продуктів та засобів гігієни

Генеральний консул України в російському Ростові-на-Дону Тарас Малишевський, який 24 грудня відвідав у СІЗО фігурантів третьої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Рустема Сеїтмеметова, Сейтумера Сейтумерова й Османа Сейтумерова, повідомив, що консульство запланувало організувати матеріальну допомогу фігурантам справи.

Вони зможуть використовувати допомогу на придбання продуктів та засобів гігієни в магазині ізолятора, додав консул.

«Всі троє детально розповіли про етап через Краснодар і Новоросійськ – спочатку «Газеллю», а потім у так званому «столипінському» вагоні, про перебування близько двох тижнів у спецблоці слідчого ізолятора, про умови загальних камер на 7-8 людей. Зараз вони окремо один від одного перебувають. У цілому, скарг на нинішні умови тримання хлопці не висловлювали», – повідомив Малишевський «Кримській солідарності».

Раніше повідомлялося, що Осман Сейтумеров захворів під час етапування з Криму до Росії, в СІЗО його лікують парацетамолом.

5 листопада 2020 року в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбулося попереднє слухання у третій бахчисарайській «справі Хізб ут-Тахрір», а на 19 листопада було призначено перше судове засідання для розгляду справи по суті. Однак суд відклав його через те, що підсудні не були доставлені.

11 березня в будинках кримських татар розпочалася низка слідчих заходів, ініційованих співробітниками ФСБ Росії. Провели сім обшуків, затримано 5 осіб: Енвер Мустафаєв, Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Амет Сулейманов, Рустем Сеїтмеметов.

Усім затриманим інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу Росії (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації).

У Міністерстві закордонних справ України висловили «рішучий протест». Прокуратура і Нацполіція АР Крим та Севастополя почали кримінальне провадження через обшуки російських силовиків. Пізніше у відомстві повідомили про відкриття ще одного кримінального провадження – за фактом затримання кримських татар після обшуків.

XS
SM
MD
LG