Доступність посилання

ТОП новини

Суд у РФ засудив до 10,5 років колонії кримського татарина у справі «Хізб ут-Тахрір» – правозахисники


Аметхан Абдулвапов
Аметхан Абдулвапов

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив до десяти з половиною років позбавлення волі кримськотатарського активіста Аметхана Абдулвапова у справі про причетність до «Хізб ут-Тахрір», повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Абдулвапова визнали винним за статтею про участь у діяльності терористичної організації. При цьому держобвинувач просив засудити його до 12 років позбавлення волі. Згідно з ухвалою суду, перші три роки свого терміну активіст проведе у в’язниці.

Звинувачення у справі Абдулвапова, як зазначають правозахисники, будується на свідченнях прихованого свідка «Ісмаїлова». Той заявив на суді, що познайомився із засудженим у 2015 році у будинку імама Раїфа Февізова, якого пізніше засудили до 17 років колонії у справі «Хізб ут-Тахрір».

За словами «свідка», у імама збиралася група мусульман, які обговорювали релігійні питання та можливості залучення нових учнів до організації. Абдулвапова свідок охарактеризував як такого, що «розбирається в ідеології».

«Звинувачення побудоване на доказах, які не мають правдивої природи. Якщо справді Абдулвапов був небезпечний для нашої держави та нашого суспільства, чому його не затримали ще у 2015 році чи 2016 році?», – сказала у коментарі «Кримській солідарності» адвокат засудженого Тамара Одіченко.

Абдулвапова затримали 9 лютого 2022 року. Того дня силовики прийшли з обшуками до нього та ще трьох кримських татара. ФСБ повідомила тоді, що ліквідувала черговий осередок «Хізб ут-Тахрір» у Криму.

Організація «Хізб-ут-Тахрір» рішенням Верховного суду Росії з 2003 року визнана терористичною, її діяльність заборонена владою у РФ та на окупованій території Криму. У справі «Хізб ут-Тахрір», яка не заборонена в Україні та в більшій частині європейських країн, в анексованому Росією Криму з 2014 року заарештовано понад 70 людей. Правозахисний центр «Меморіал» вважає їхнє переслідування політично вмотивованим.

XS
SM
MD
LG