Доступність посилання

ТОП новини

Обмін полоненими «не поставлений на паузу» через коронавірус – Кулеба


Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України
Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що попри епідемію COVID-19 питання обміну утримуваними особами і питання звільнення кримчан із російських в’язниць залишається актуальним.

«Це питання не поставлене на паузу. Ми працюємо над обміном. Офіс президента працює і Міністерство реінтеграції працює для того, щоб обмін все-таки відбувався. Безумовно, там мають бути вжиті додаткові епідеміологічні, карантинні заходи для цього. Але доля людей, доля наших в’язнів завжди була пріоритетом №1 для президента і залишається таким самим. Тому жоден коронавірус не здатен загасити чи загальмувати наші зусилля з повернення наших громадян з полону і незаконного утримання», – сказав міністр в інтерв’ю Радіо Свобода.

Сторони Тристоронньої контактної групи в Мінську 11 березня домовилися про звільнення громадян України, яких утримують на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак на брифінгу 13 березня.

29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними між Україною і російськими гібридними силами. З території ОРДЛО був звільнений 81 українець: 76 із них повернулися на підконтрольну українському уряду територію, ще п’ятеро вирішили залишитися на території, що контролюється російськими гібридними силами. Із 76 звільнених: 12 – тепер уже ексвійськовополонені, 64 – цивільні. Звільнених обміняли на 124 особи.

Це сталося після першої за три роки зустрічі лідерів країн «нормандського формату», яка відбулася в Парижі 9 грудня.

Повний текст інтерв’ю Дмитра Кулеби читайте на сайті Радіо Свобода

XS
SM
MD
LG