Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба: Україна сподівається якнайшвидше отримати ще 7 батарей Patriot, розглядає варіант позики



Міністр навіть запропонував країнам позичити Patriot Україні, пообіцявши повернути батареї, як тільки це буде потрібно. Фото ілюстративне
Міністр навіть запропонував країнам позичити Patriot Україні, пообіцявши повернути батареї, як тільки це буде потрібно. Фото ілюстративне

Україна сподівається якнайшвидше домовитись про постачання семи додаткових батарей системи протиповітряної оборони Patriot, розглядає навіть варіант їх позики. Про це йдеться матеріалі The Washington Post на основі інтерв’ю міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

За його словами, його команда ідентифікувала понад 100 доступних Patriot – деякі сусідні країни мають більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром. Президент України Володимир Зеленський казав, що Україні потрібно 26, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба зосереджений на отриманні семи якомога швидше.

Міністр навіть запропонував країнам позичити Patriot Україні, пообіцявши повернути батареї, як тільки це буде потрібно. Він зізнався, що відчував глибоке розчарування.

«Я відчуваю, що б’юся об стіну власною головою, хоча я дипломат, а це означає, що мушу розбирати стіну по цеглинці. Але оскільки така дипломатія не працює, мені хочеться вдаритися об стіну. Я просто не розумію, чому цього не відбувається», – сказав Кулеба.

Читайте також: Кулеба та Кемерон обговорили пошук та доставку до України систем Patriot

Повторивши зауваження про те, що він цінує вже поставлену Вашингтоном зброю, Кулеба сказав: «Ви щиро вірите, що вся армія США не має жодної запасної батареї Patriot, яка не стоїть на бойовому чергуванні, і яку не можна передати Україні? Я ні».

Кулеба сказав, що його зміна тактики була спровокована два тижні тому, коли люди в Києві були налякані звуком вибухів менше ніж через хвилину після того, як почули сирену повітряної тривоги, яка сигналізувала про можливу атаку.

Читайте також: Бербок після Ради Україна – НАТО: системи ППО «потрібні Україні зараз»

Напередодні Кулеба вказав на те, що Україна наразі є єдиною країною в світі, яка мусить «майже щодня» відбивати удари балістичних ракет. Він закликав передати до ЗСУ «всі системи Patriot у світі, які можуть бути надані Україні».

Росія в березні здійснила низку ракетних атак по Україні, в тому числі, 22 березня – найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час. Також 25 березня РФ атакувала Київ балістичними ракетами, 10 людей постраждали.

За даними моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, у березні 2024 року в Україні було вбито або поранено щонайменше 604 цивільні особи, що на 20 відсотків більше, ніж у лютому.

В ООН підтвердили, що внаслідок дворічного повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинули 10 810 людей, ще 20 556 поранені. В організації припускають, що кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

Patriot, розроблена США система протиповітряної оборони, яка коштує більше мільярда доларів за батарею, була на першому місці в списку бажаних озброєнь України після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення. Київ отримав свої перші батареї Patriot минулого літа, але їх недостатньо, щоб захистити всю країну від посилених повітряних атак Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG