Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба назвав «непорозумінням» слова міністра оборони про «недосяжність» стандартів НАТО


Військовослужбовці України під час українсько-американських командно-штабних навчань Rapid Trident-2019 («Стрімкий тризуб») на Яворівському полігоні. Львівщина, 20 вересня 2019 року
Військовослужбовці України під час українсько-американських командно-штабних навчань Rapid Trident-2019 («Стрімкий тризуб») на Яворівському полігоні. Львівщина, 20 вересня 2019 року

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що обговорював із міністром оборони Андрієм Тараном його заяви про «недосяжність» стандартів НАТО для Збройних сил України. Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами Кулеби, відповідь колеги з уряду його «повністю задовольнила».

«Я думаю, що те непорозуміння, яке відбулося, буде скориговане. І були вже контакти, наскільки мені відомо, між міністром і послами певних країн, де вони розставили усі крапки над «і» – євроатлантична інтеграція не скасовується, не загальмовується, продовжуємо рухатися туди тим же ж швидким темпом», – запевнив голова МЗС.

Він додав, втім, що в Тарана є «своє бачення» євроатлантичної інтеграції.

«Він має на це право. Втім, я отримав (і наголошую на цьому ще раз) запевнення міністра в тому, що він є переконаним євроатлантистом. Тим більше, мій досвід показує, що людина, яка вчилася у військовій академії в Америці, яка двічі, наскільки я розумію, працювала в Америці, не може не бути переконаним євроатлантистом. Далі побачимо з його конкретних дій, що відбуватиметься», – сказав Кулеба.

За його словами, міністри закордонних справ країн Альянсу не були занепокоєні висловлюваннями Тарана.

Читайте також: «Такі заяви викликають стурбованість» – ексміністр оборони щодо слів Тарана про ЗСУ і стандарти НАТО​

«Виникло якесь вербальне непорозуміння, сигнал. Міністр оборони переговорив з ключовими послами, надав їм роз’яснення. Мене ніхто з міністрів закордонних справ або з представників НАТО не запитував і не інтерпретував те, що сталося, як якийсь розворот», – каже він.

11 березня міністр оборони Андрій Таран заявив, що головним завданням Міністерства оборони «замість амбіційної, але недосяжної найближчим часом мети цілковитої адаптації ЗС України до стандартів НАТО» має бути мета максимального забезпечення здатності ЗСУ взаємодіяти з силами Альянсу.

Пізніше у коментарі Радіо Свобода на уточнювальне запитання, чому за стандартами НАТО зараз українська армія не може розвиватись, міністр Андрій Таран сказав: «Я саме так і казав, що поки що. Тому що навіть країни НАТО на теперішній час не мають всіх стандартів НАТО, втілених в життя в кожній країні».

Повний текст інтерв’ю Дмитра Кулеби читайте на сайті Радіо Свобода

XS
SM
MD
LG