Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Муженко: «Стандарти НАТО для нашої армії – це кращі можливості захищати національні інтереси»


Віктор Муженко, начальник Генерального штабу ЗСУ – головнокомандувач Збройних сил України у 2014–2019 роках
Віктор Муженко, начальник Генерального штабу ЗСУ – головнокомандувач Збройних сил України у 2014–2019 роках

(Рубрика «Точка зору»)

Перехід Збройних сил України на стандарти НАТО є важливим і необхідним. Коли ми говоримо про стандарти НАТО, то маємо на увазі здатність військових різних країн Альянсу разом ефективно захищати спільні інтереси і цінності.

Якщо брати до уваги відсутність в Ісландії регулярних збройних сил, мова йде про 26 європейських та 2 північноамериканських армії. Іншими словами 20 тисяч норвежців повинні розуміти на полі бою і в тилу 30 тисяч португальців. Їхні командири повинні однаково розробляти та трактувати бойові накази, користуватися узгодженим алгоритмом (процесом, процедурами) роботи штабів, а війська повинні бути готовими у будь-який час замінити одні одних. Тобто бути взаємосумісними. Для такого щоденного порозуміння й існують стандарти НАТО, які умовно можна розділити на три групи: адміністративні, оперативні та матеріально-технічні.

Під час українсько-американських командно-штабних навчань Rapid Trident-2019 («Стрімкий тризуб») на Яворівському полігоні. Львівщина, 24 вересня 2019 року
Під час українсько-американських командно-штабних навчань Rapid Trident-2019 («Стрімкий тризуб») на Яворівському полігоні. Львівщина, 24 вересня 2019 року

Сьогодні менше від третини країн НАТО можуть похвалитися хоча б 80-відсотковою адаптацією всіх існуючих стандартів. Чому так? Насамперед, тому що рівень підготовки збройних сил різний, рівень укомплектованості військ сучасними зразками озброєння та військової техніки також різний. Час не стоїть на місці і зі зміною характеру воєнних дій, постійно удосконалюються стандарти.

Стандарти НАТО – це постійна спільна робота з адаптації військ, органів військового управління до нових загроз і гнучкості реагування на них

Для того, щоб відповідати вимогам і вчасно адаптуватися, в структурі НАТО організовано Стратегічне командування з трансформації (Allied Command Transformation). Під його управлінням перебуває об’єднана мережа вищих навчальних закладів, розробляються сценарії та проводяться військові маневри на багатонаціональних полігонах, функціонують Передові центри удосконалення майстерності (Centres of Excellence). На початок 2020 року в Альянсі налічувалося вже 25 центрів, у яких акумулюється, аналізується і впорядковується практичний бойовий досвід та тестуються нові методики.

Стандарти – це не лише про однаковий калібр боєприпасів, як часто спрощено їх сприймають. Стандарти НАТО – це постійна спільна робота з адаптації військ, органів військового управління до нових загроз і гнучкості реагування на них. Тому, коли ми говоримо про розробку і прийняття стандартів НАТО у Збройних силах України, то маємо на увазі перехід на сучасні системи управління і технології прийняття управлінських рішень, допуск до нових розробок та практичного і бойового досвіду країн НАТО тощо.

Під час мітингу в центрі Києва, 8 грудня 2019 року
Під час мітингу в центрі Києва, 8 грудня 2019 року

Яка ж практична користь від процесу адаптації стандартів НАТО для ЗСУ?

З урахуванням набутого бойового досвіду 2014–2015 років та за прикладом Альянсу в Збройних силах України були створені вітчизняні Школи військової фахової майстерності (Школи снайперів, операторів ПТРК, танкістів, курси ССО тощо).

Користуючись методиками та порадами інструкторів армій НАТО, ми зібрали в цих школах найкращих українських військових фахівців з реальним бойовим досвідом за окремими напрямками для його передачі іншим, наставництва і вдосконалення. Це дозволило нам розширити можливості бойового навчання на основі досвіду – від концепції масової (низькоякісної) до індивідуальної (висококваліфікованої) підготовки військовослужбовців – професіоналів.

Наведу ще один приклад, так би мовити на пальцях. У 2017 та 2018 роках український танковий взвод брав участь у змаганнях «Strong Europe Tank Challenge», який у нас прозвали «танковим біатлоном». До початку змагання, що проходило на одному з полігонів у ФРН ми спробували адаптувати наші екіпажі до натовських вимог. Думаєте це було легко? Ні. І ось чому. Натовський танковий взвод, зокрема переможці з Бундесверу, це не лише на один танк більше, це інша філософія бою, це зовсім інша тактика і взаємодія між екіпажами, це інші технічні можливості.

Військові України на українському танку Т-64БМ «Булат» під час міжнародних навчань «Танковий виклик сильної Європи-2017» (Strong Europe Tank Challenge 2017). Німеччина, 11 травня 2017 року
Військові України на українському танку Т-64БМ «Булат» під час міжнародних навчань «Танковий виклик сильної Європи-2017» (Strong Europe Tank Challenge 2017). Німеччина, 11 травня 2017 року

Ми не зайняли місця на п’єдесталі, хоча за швидкістю відкриття вогню і влучністю завжди були в першій трійці. Підвела наших хлопців, головним чином, стара «повільна» техніка та незнання англійської мови.

Український танк Т-84 стріляє під час міжнародних навчань «Танковий виклик сильної Європи-2018». Німеччина, 8 червня 2018 року
Український танк Т-84 стріляє під час міжнародних навчань «Танковий виклик сильної Європи-2018». Німеччина, 8 червня 2018 року

Разом з тим, наші танкісти та супроводжуючі їх офіцери управління бойової підготовки отримали унікальний безцінний досвід в організації занять з тактичної, спеціальної підготовки, зв’язку та медичної евакуації.

У ЗСУ за останні декілька років є достатньо позитивних прикладів адаптації стандартів Альянсу та поступового повного переходу на управлінські процедури НАТО

Ось що таке стандарти НАТО. Їх не можна розглядати лише в одній площині, або окремо від спільних військових навчань та інших заходів військового чи технічного співробітництва.

На завершення хочу зазначити, що в Збройних силах України за останні декілька років є достатньо позитивних прикладів адаптації стандартів Альянсу та поступового повного переходу на управлінські процедури НАТО на тактичному та оперативному рівнях. Блокування чи просто сповільнення цього процесу матиме виключно негативний вплив на бойові спроможності і готовність українського війська до виконання завдань за призначенням. І найголовніше, що може бути паралізовано всередині нашої армії і міністерства оборони, якщо буде відмова від подальшої стандартизації НАТО – це руйнівні зміни у філософії управління, технологіях ухвалення рішень, кадровій політиці, унеможливлення лідерства і розвитку критичного мислення військових посадових осіб та державних службовців сектору національної безпеки і оборони країни.

Честь маю!

Віктор Муженко – начальник Генерального штабу ЗСУ – головнокомандувач Збройних сил України у 2014–2019 роках

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG