Доступність посилання

ТОП новини

Череватий про Куп’янський напрямок: ситуація є динамічною, системних проривів з боку сил РФ не було


Українські військовослужбовці рухаються на передову на блокпосту, 23 травня 2022 року
Українські військовослужбовці рухаються на передову на блокпосту, 23 травня 2022 року

Речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий заявив, що ситуація на Куп’янському напрямку є загрозливою тривалий час, однак, попри те, що російські сили вже кілька разів намагалися реалізувати великий наступ, великої стратегічно-наступальної операції їм не вдалося реалізувати.
Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок»).

«Завдяки грамотній роботі командувачів, штабів, розвідці, правильній побудові оборони, неймовірному героїзму і мужності наших воїнів їм це не вдавалося. За цю добу ворог чотири рази намагався атакувати наші позиції в районі Синківки і Іванівки на Куп’янському напрямку, і Новоселівську на Сватівському напрямку. 559 разів різними типами артилерії завдавав удари по наших позиціях, 16 авіанальотів», – розповів він.

Коментуючи заяву командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського про те, що на Куп’янському напрямку «окремі позиції за ці дні декілька разів переходили із рук в руки», Череватий зазначив, що ситуація є динамічною, але системних проривів з боку російських сил не було.Йдеться про десятки-сотні метрів:

«Відбувався рух по певним позиціям. Йдеться про десятки, можливо сотні метрів. Будь-яка наступальна операція має за головну мету: системний прорив оборони ворога, взяття його в оточення чи примушення тікати. Відповідно після цього вихід на оперативний простір і досягнень якомога більшого успіху, тобто захоплення територій та закріплення на ній. Всього цього ворогу багато тижнів не вдається досягти»

Читайте також: Влада Харківщини розглядає можливість обов’язкової евакуації в Куп’янському районі через обстріли

Коментуючи оперативну ситуацію на Лимано-Куп’янському напрямку
Череватий розповів про те, якими методами сили РФ намагаються досягти успіху.

«Вони (сили РФ – ред.) в силу понесених потужних втрат і по суті втраченої базової кількості професійного війська вдаються до інновацій, використовуючи все менш підготовлений особовий склад, набраний з соціально проблемних категорій. Яка мотивація у такого військовослужбовця? Відповідь – на полі бою. Маючи велике потужне угруповання, вони неспроможні досягнути не те що стратегічного, а навіть оперативно-тактичного результату. Їхня головна проблема – це особовий склад», – додав Череватий.

За даними Генштабу ЗСУ, Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Куп’янському та Лиманському напрямках. Минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі північно-східніше Дружби, здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення на околицях Кліщіївки. Тривають важкі бої.

XS
SM
MD
LG